Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Ajvar
Czas 35 minut
Porcji 7
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 kg papryki czerwonej
6 sztuk papryczek chili
1 główka czosnku
1 szklanka cukru (można mniej)
1/3 szklanka soli
2 paczki żelfixu
pół szklani octu jabłkowego
Ajvar - sposób wykonania:
Przepis na pyszny sos paprykowy Ajvar - wersja nieco zmodyfikowana bo szybka, ale sos jest sprawdzony i nieziemsko pyszny. Ajvar jemy na kanapki sam lub jako dodatek na wędlinę.
Paprykę i paprykę chili mielimy na maszynce, czosnek przeciskamy przez praskę, całość gotujemy z żelfixem (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Do zagotowanego dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie. Jeszcze gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 02-08-11 | Czytano: 13810 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ajvar prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują