Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Ajvar

Czas 35 minut Porcji 7 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 kg papryki czerwonej
6 sztuk papryczek chili
1 główka czosnku
1 szklanka cukru (można mniej)
1/3 szklanka soli
2 paczki żelfixu
pół szklani octu jabłkowego

Ajvar - sposób wykonania:

Przepis na pyszny sos paprykowy Ajvar - wersja nieco zmodyfikowana bo szybka, ale sos jest sprawdzony i nieziemsko pyszny. Ajvar jemy na kanapki sam lub jako dodatek na wędlinę.
Paprykę i paprykę chili mielimy na maszynce, czosnek przeciskamy przez praskę, całość gotujemy z żelfixem (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Do zagotowanego dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie. Jeszcze gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 02-08-11 | Czytano: 11105 razy | komentarzy [0]
Ajvar komentarz



Opinie i komentarze na temat Ajvar kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ajvar prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje