Strona główna >>
Desery >>
Zimne desery Babeczki owocowe bez mąki
Składniki:
1 szklanka śmietany kremowej,
1/2 szklanki soku wiśniowego lub malinowego,
2 białka,
2—3 łyżki cukru pudru,
2 łyżki żelatyny,
szczypta kwasku cytrynowego.
Babeczki owocowe bez mąki - sposób wykonania:
Jest to deser na zimno bez zawartości
mąki.
Żelatynę zalać kilkoma łyżeczkami zimnej, przegotowanej wody, a gdy napęcznieje, dodać
troszeczkę wrzącej wody i mieszać, aż się rozpuści, zagotować. W jednym naczyniu mocno ubić schłodzoną śmietanę, a w drugim białka z cukrem pudrem. Połączyć obie masy, dodać sok, kwasek cytrynowy, żelatynę, ponownie ubić, a następnie nałożyć do filiżanek lub pojemniczków po lodach, zwilżonych wodą. Szybko i dobrze ochłodzić. Gdy masa stężeje, wyjmować babeczki z foremek, układać na talerzu deserowym (do góry dnem). Przed podaniem polać sosem czekoladowym.
Uwaga!
Jeśli babeczki trudno jest wyjąć z foremek, należy zanurzyć naczynie na chwilę w ciepłej wodzie.
Prześlij przepis ~Gosc | 15-05-08 | Czytano: 11114 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Babeczki owocowe bez mąki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują