Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Babeczki z bakaliami
Czas 55 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2,5 szklanki mąki
kostka margaryny (200g)
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka jaja
1 cukier waniliowy
Masa:
25 dag orzechów włoskich (wyłuskanych)
kostka masła
25 dag cukru
2 żółtka
kieliszek rumu lub innego alkoholu
dowolne bakalie do dekoracji
Babeczki z bakaliami - sposób wykonania:
Przepis na kruche babeczki z nadzieniem orzechowym.
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie ciasto które wkładamy na pół godziny do lodówki.
Następnie wylepiamy nim foremki do babeczek. Pieczemy w 180 stopniach C na złoty kolor.
Orzechy prażymy na patelni po czym studzimy i mielimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy orzechy i alkohol, mieszamy.
Masą napełniamy kruche babeczki,dekorujemy w sposób dowolny.
Jeśli mamy obawy co do surowego żółtka, cukier z żółtkami możemy utrzeć na parze (wstawiając miskę do garnka z gotującą się wodą). Chwilkę ucieramy po czym łączymy masę z masłem.
Prześlij przepis ~Gosc | 10-12-10 | Czytano: 7661 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Babeczki z bakaliami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują