Strona główna >>
Desery >>
Zimne desery Babeczki z falbanką
Czas 45 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Składniki:
CIASTO:
300g mąki
2-4 żółtka
2 łyżki śmietany
łyżka cukru
tłuszcz do formy
KREM:
1/2 szklanki syropu truskawkowego
szklanka kefiru
250g masła roślinnego
100g cukru pudru
DO DEKORACJI:
300g truskawek
cukier puder
Babeczki z falbanką - sposób wykonania:
1.Składniki na ciasto zagnieść.
Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować.
Posługując się tależykiem, wykroić z niego 9 placków.
Plackami wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formą z dołkami.
2.Spód ciaste wyłożyć pergaminem, nasypać po łyżeczce suchej fasoli.
Resztę ciasta pokroić w romby.
Ponakłuwać.
Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Ciastka i placek piec 15 min., w 200 stopniach.
Wystudzić.
3.Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
Wlewać kefir, jednocześnie miksując, aż powstanie gęsty krem.
Wymieszać go razem z syropem truskawkowym.
Masę napełnić foremki.
Udekorować truskawkami i rombami z ciasta.
Posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Prześlij przepis | 28-01-13 | Czytano: 3451 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Babeczki z falbanką prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują