Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Babka cytrynowa
Czas 40 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 pełne szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowa)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
1 i 1/4 kostki masła
6 jajek
2 spore cytryny
cukier puder do posypania
Babka cytrynowa - sposób wykonania:
Bardzo prosta i szybka do wykonania babka cytrynowa, smakuje wyśmienicie do porannej kawki.
Cytryny szorujemy w ciepłej wodzie, następnie ścieramy z niej skórkę (na drobnych oczkach) oraz wyciskamy sok.
Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, dodajemy jajka wciąż ucierając, do masy wlewamy sok oraz dodajemy skórkę otartą z cytryny.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ją stopniowo do masy, ucierając by dobrze się połączyła.
Ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem, pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.
Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Babkę możemy również polać lukrem i posypać kandyzowanymi cytrusami!
Prześlij przepis mewa80 | 10-01-12 | Czytano: 10528 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Babka cytrynowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują