Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wielkanocne

Babka drożdżowa z rodzynkami

Czas 55 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
100 g cukru
100 g masła
4 dag drożdży
pół szklanki mleka
łyżka cukru waniliowego
100 g rodzynek

Babka drożdżowa z rodzynkami - sposób wykonania:

Dość prosta i niezwykle smaczna - babka drożdżowa z rodzynkami, to idealna propozycja na świąteczne ciasto, zwłaszcza, że babka to obowiązkowy rarytas na świątecznym stole.
Z drożdży, łyżeczki cukru, ciepłego mleka (można podgrzać w mikrofali uważając by nie było za ciepłe!) i łyżki mąki robimy rozczyn (mieszamy te składniki) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Make przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel, masło roztapiamy i studzimy. Do miski z mąką dodajemy : utarte żółtka oraz rozczyn. I teraz ważny etap robienia tej pysznej babki : ciasto trzeba bardzo dobrze wyrobić ręką, ugniatając energicznie. Wyrabiamy minimum 10 minut. Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz rodzynki (rodzynki najlepiej obtoczyć w mące - nie będą opadały na dno ciasta) - mieszamy dokładnie. Ciasto przenosimy do formy z kominkiem i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podrośnie tak, że będzie wystawać prawie ponad formę wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 60 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy, możemy polać ją lukrem i udekorować wg uznania.


Prześlij przepis

asieńka | 24-03-11 | Czytano: 18233 razy | komentarzy [0]
Babka drożdżowa z rodzynkami komentarz



Opinie i komentarze na temat Babka drożdżowa z rodzynkami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Babka drożdżowa z rodzynkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje