Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Bankuch

Czas 65 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
5 jajek
1 kostka margaryny
2 łyżki śmietany 18%
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
sok z połowy cytryny

Bankuch - sposób wykonania:

Bankuch to innymi słowy sękacz, bardzo smaczne ciasto, które warto zrobić na Święta.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy na przemian po jednym jajku i po pół szklanki mąki aż do wyczerpania składników. Mąkę należy wcześniej wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dajemy śmietanę i sok z cytryny.
Blaszkę (tortownicę) smarujemy tłuszczem. Wylewamy 1cm warstwę ciasta i zapiekamy przez około 10 minut w 180 stopniach C. Gdy warstwa się zrumieni wylewamy następną, podobnej grubości i podobnie pieczemy. Czynność powtarzamy do momentu gdy ciasto się wyczerpie. Warstw wychodzi około 7 (zależy od tortownicy i od tego ile ciasta wylewamy). Po przestudzeniu możemy posypać je cukrem pudrem.
Ciasto jest pyszne, smakuje i wygląda (na przekroju) jak prawdziwy sękacz.


Prześlij przepis

asieńka | 11-12-10 | Czytano: 18436 razy | komentarzy [3]
Bankuch komentarz



Opinie i komentarze na temat Bankuch kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

3 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Bankuch prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Interplex Technology
2012-01-27 19:52

Robię go 3 raz i kolejny raz wyszedł zaj.... w smaku i konsystencji identyczny jak Sękacz.Polecam

Autor
ja
2013-11-20 22:22

jakiej wielkości tortownicę najlepiej zastosować i czy wylewa się to na całą tortownice za każdym razem czy jakoś inaczej żeby tak wyszło jak Pani , a i skąd ta dziura po środku ?

Autor
banuch
2013-11-21 9:59

najlepiej wziąć tortownicę 25 cm czyli nie małą i nie dużą. Za każdym razem wylewamy ciasto na całą powierzchnię. A dziura? Nie musi jej być ale można wstawić komin na środek tortownicy - tylko trzeba posmarować go masłem

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje