Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Bankuch
Czas 65 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 10 zł
Składniki:
4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
5 jajek
1 kostka margaryny
2 łyżki śmietany 18%
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
sok z połowy cytryny
Bankuch - sposób wykonania:
Bankuch to innymi słowy sękacz, bardzo smaczne ciasto, które warto zrobić na Święta.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy na przemian po jednym jajku i po pół szklanki mąki aż do wyczerpania składników. Mąkę należy wcześniej wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dajemy śmietanę i sok z cytryny.
Blaszkę (tortownicę) smarujemy tłuszczem. Wylewamy 1cm warstwę ciasta i zapiekamy przez około 10 minut w 180 stopniach C. Gdy warstwa się zrumieni wylewamy następną, podobnej grubości i podobnie pieczemy. Czynność powtarzamy do momentu gdy ciasto się wyczerpie. Warstw wychodzi około 7 (zależy od tortownicy i od tego ile ciasta wylewamy). Po przestudzeniu możemy posypać je cukrem pudrem.
Ciasto jest pyszne, smakuje i wygląda (na przekroju) jak prawdziwy sękacz.
Prześlij przepis asieńka | 11-12-10 | Czytano: 19685 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Bankuch prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują