Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Barszcz czerwony tradycyjny
Czas 45 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 kg czerwonych buraków
4 liście laurowe
parę ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
3 litry wody
2 skrzydełka kurczaka
włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
1 cebula
sok z cytryny
zakwas na barszcz wg przepisu:
Barszcz czerwony tradycyjny - sposób wykonania:
Przepis na wigilijny barszcz czerwony. Doskonale nadaje się na świąteczny stół. Buraki i włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę.
Wodę na zupę zagotować do gotującej się wrzucić skrzydełka, ziele angielskie i liść laurowy oraz całą cebulę. Zmniejszyć gaz i gotować 20 minut, po tym czasie dodać buraki i włoszczyznę, gotować na małym ogniu do miękkości - cebule pod koniec wyjąc i wyrzucić.
Gdy warzywa będą miękkie zupę doprawiamy sokiem z cytryny, sola i pieprzem - oraz zakwasem na barszcz - wg smaku i gustu. Zupę możemy podawać z kleksem śmietany.
Prześlij przepis ~Gosc | 28-07-08 | Czytano: 187654 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Barszcz czerwony tradycyjny prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują