Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Barszcz czerwony z uszkami
Czas 75 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 kg buraków
2,5 litra wody
włoszczyzna ( 1 marchewka, pietruszka, marchewka)
1 cebula
4 ząbki czosnku
łyżeczka cukru
sok z cytryny
liść laurowy
majeranek
zakwas na barszcz wg przepisu:
Zakwas buraczany na wigilijny barszcz
Uszka do barszczu z przepisu: uszka do barszczu
Barszcz czerwony z uszkami - sposób wykonania:
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami gotowany bez zakwasu. Smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu barszcz. Uda się każdemu.
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy, kroimy drobniej, dodajemy też pokrojony czosnek. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, gotujemy około 60 minut. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek oraz
Zakwas buraczany do smaku.
Wywar przecedzamy przez sito do drugiego garnka, tak aby oddzielić warzywa. Barszcz czerwony doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, słodzimy dla "złamania" smaku.
Barszcz podajemy z
uszkami do barszczu lub
kapuśniaczki mojej babci
Prześlij przepis asieńka | 18-12-10 | Czytano: 36508 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Barszcz czerwony z uszkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują