Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Barszcz czerwony z uszkami siostry Anastazji
Czas 90 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Barszcz
kg buraków
2 litry przegotowanej wody
2 kromki chleba żytniego
3-4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
Uszka wigilijne - ciasto:
250 gramów mąki
2 łyżki oliwy
jajko
letnia woda z dodatkiem słodkiego mleka
sól
Uszka wigilijne - farsz:
300 gramów suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
bułka tarta
do smaku sól i pieprz
Barszcz czerwony z uszkami siostry Anastazji - sposób wykonania:
Przygotowujemy barszcz czerwony:
Czerwone buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Następnie przekładamy je do glinianego garnka lub dużego słoika. Dodajemy przyprawy, zalewamy przegotowaną letnią wodą tak aby buraki były całe zanurzone. Na wierzch kładziemy kromkę żytniego chleba. Przykrywamy gazę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie ukiszony barszcz przecedzamy i dodajemy do wywaru jarzynowego lub rosołowego. Doprawiamy przyprawami do smaku.
Przygotowujemy farsz:
Suszone grzyby namaczamy przez noc. Nastepnie gotujemy je do miękkości i mielimy na maszynce lub drobno siekamy. Obraną cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy zmielone grzyby oraz bułka tarta w takiej ilości, aby farsz nie był rzadki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przygotowujemy uszka:
Przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę, jajko i szczyptę soli. Stopniowo dodajemy wodę z mlekiem i wygniatamy ciasto takie jak na pierogi. Ugniecione ciasto rozwałkowujemy na cienki duży kwadrat. Wykrajamy małe kwadraty o boku około 4 cm i na każdy z nich nakładamy farsz. Kwadraciki zlepiamy po przekątnej - powstanie nam trójkąt. Sklejamy oba krańce na przeciwprostokątnej trójkąta i powstają nam uszka.
Zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy gotowe uszka. Wlewamy łyżkę oleju i mieszamy łyżka by uszka nie poprzyklejały się do siebie i do dna. Uszka gotujemy 3 minuty od czasu wypłynięcia ich na wierzch.
Odcedzone, gorące uszka zalewamy barszczem i podajemy na wigilijny stół.
Smacznego.
Prześlij przepis ~Gosc | 17-12-16 | Czytano: 4957 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Barszcz czerwony z uszkami siostry Anastazji prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują