Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Barszcz czerwony z uszkami siostry Anastazji

Czas 90 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

Barszcz
kg buraków
2 litry przegotowanej wody
2 kromki chleba żytniego
3-4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego


Uszka wigilijne - ciasto:
250 gramów mąki
2 łyżki oliwy
jajko
letnia woda z dodatkiem słodkiego mleka
sól

Uszka wigilijne - farsz:
300 gramów suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
bułka tarta
do smaku sól i pieprz

Barszcz czerwony z uszkami siostry Anastazji - sposób wykonania:

Przygotowujemy barszcz czerwony:
Czerwone buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Następnie przekładamy je do glinianego garnka lub dużego słoika. Dodajemy przyprawy, zalewamy przegotowaną letnią wodą tak aby buraki były całe zanurzone. Na wierzch kładziemy kromkę żytniego chleba. Przykrywamy gazę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie ukiszony barszcz przecedzamy i dodajemy do wywaru jarzynowego lub rosołowego. Doprawiamy przyprawami do smaku.


Przygotowujemy farsz:
Suszone grzyby namaczamy przez noc. Nastepnie gotujemy je do miękkości i mielimy na maszynce lub drobno siekamy. Obraną cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy zmielone grzyby oraz bułka tarta w takiej ilości, aby farsz nie był rzadki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przygotowujemy uszka:
Przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę, jajko i szczyptę soli. Stopniowo dodajemy wodę z mlekiem i wygniatamy ciasto takie jak na pierogi. Ugniecione ciasto rozwałkowujemy na cienki duży kwadrat. Wykrajamy małe kwadraty o boku około 4 cm i na każdy z nich nakładamy farsz. Kwadraciki zlepiamy po przekątnej - powstanie nam trójkąt. Sklejamy oba krańce na przeciwprostokątnej trójkąta i powstają nam uszka.

Zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy gotowe uszka. Wlewamy łyżkę oleju i mieszamy łyżka by uszka nie poprzyklejały się do siebie i do dna. Uszka gotujemy 3 minuty od czasu wypłynięcia ich na wierzch.

Odcedzone, gorące uszka zalewamy barszczem i podajemy na wigilijny stół.
Smacznego.


Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 17-12-16 | Czytano: 2595 razy | komentarzy [1]
Barszcz czerwony z uszkami siostry Anastazji komentarz



1 komentarzy

Autor
Anita
2016-12-21 20:15

Świetny przepis, zakwas wyszedł idealny. Jeszcze do jutra postoi w słoju, ale już jest super.

Linia tła strony

Dodaj komentarz