Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Barszcz wigilijny
Czas 55 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
100 g suszonych grzybów
włoszczyzna jak do rosołu (marchewka, pietruszka, kawałek selera)
2 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
5-6 ziaren pieprzu
1-2 ząbki czosnku
natka pietruszki
Zakwas buraczany na wigilijny barszcz
(można również kupić gotowy)
cukier
sól
sok z cytryny
Barszcz wigilijny - sposób wykonania:
Pyszny barszcz wigilijny.
Grzyby moczymy, warzywa obieramy.
Z warzyw i grzybów gotujemy wywar, do wywaru dodajemy wodę w której moczyły się grzyby oraz ziele angielski, ziarna pieprzu i liść laurowy. Gdy warzywa będą miękkie wywar przecedzamy (grzyby zostawiamy na uszka). Czosnek zawijamy w gazę, zawiniątko wkładamy do barszczu. Wlewamy zakwas z barszczu - wg uznania. Zupę doprawiamy sola, pieprzem i cukrem - dla złamania smaku, w tym momencie nie doprowadzamy jej do zawrzenia gdyż straci smak. Podajemy na ciepło z
uszkami do wigilijnego barszczu, posypujemy natką pietruszki.
Prześlij przepis ~Gosc | 15-12-10 | Czytano: 20900 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Barszcz wigilijny prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują