Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wołowina Befsztyk
Czas 40 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 100 zł
Składniki:
1 kg polędwicy wołowej
sól
Marynata:
6 łyżek oliwy
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli ziołowej
6 ząbków czosnku
Befsztyk - sposób wykonania:
Ten sposób na befsztyk inspirowany jest przepisami Macieja Kuronia, uważam, że jest najlepszy jaki do tej pory próbowałam.
Polędwicę kroimy na plastry około 5 cm, następnie każdy obijamy pięścią i oprószamy solą (delikatnie).
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, wyciskamy do niej czosnek, mieszamy dokładnie aby składniki marynaty się połączyły.
Plastry polędwicy mieszamy z marynatą, pilnując aby każdy kawałek mięsa miał z nią kontakt, po czym wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy befsztyki, po około 5 minut z każdej strony.
Befsztyki śmiało możemy tez przygotować na grillu jeśli tylko posiadamy taką możliwość:)
Prześlij przepis mewa80 | 06-11-10 | Czytano: 36879 razy | komentarzy [4]
4 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Befsztyk prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują