Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Półmięsne

Bigos staropolski

Czas 90 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty
kapusta słodka 40 dag
mięso około 1 kilograma w dowolnych proporcjach np:
wieprzowina 20 dag
cielęcina bez kości 20 dag
boczek wędzony 10 dag
wędliny 30 dag
Powidła śliwkowe 1 łyżka
pieprz
kminek
majeranek
sól
0,5 szklanki czerwonego wina

Bigos staropolski - sposób wykonania:

Kiszoną kapustę pokroić,opłukać zalać niewielka ilością wody i gotować około 40 minut. Grzyby namoczyć, zostawić na kilka godzin. Ugotować razem z poszatkowaną słodką kapustą.

Wędliny podsmażyć w rondlu, dodać cebulę. Mięsa upiec, pokroić w kostkę, połączyć w jednym garnku z ugotowaną kapustą kiszoną i słodką, dodać wędlinę, boczek. Podsmażamy powidła, koncentrat pomidorowy, czerwone wino, przyprawy ; dusić wszystko razem około 40 minut.


Prześlij przepis

~Gosc | 12-05-08 | Czytano: 29211 razy | komentarzy [0]
Bigos staropolski komentarz



Opinie i komentarze na temat Bigos staropolski kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Bigos staropolski prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje