Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Półmięsne Bigos staropolski
Czas 90 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
kapusta słodka 40 dag
mięso około 1 kilograma w dowolnych proporcjach np:
wieprzowina 20 dag
cielęcina bez kości 20 dag
boczek wędzony 10 dag
wędliny 30 dag
Powidła śliwkowe 1 łyżka
pieprz
kminek
majeranek
sól
0,5 szklanki czerwonego wina
Bigos staropolski - sposób wykonania:
Kiszoną kapustę pokroić,opłukać zalać niewielka ilością wody i gotować około 40 minut. Grzyby namoczyć, zostawić na kilka godzin. Ugotować razem z poszatkowaną słodką kapustą.
Wędliny podsmażyć w rondlu, dodać cebulę. Mięsa upiec, pokroić w kostkę, połączyć w jednym garnku z ugotowaną kapustą kiszoną i słodką, dodać wędlinę, boczek. Podsmażamy powidła, koncentrat pomidorowy, czerwone wino, przyprawy ; dusić wszystko razem około 40 minut.
Prześlij przepis ~Gosc | 12-05-08 | Czytano: 29211 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Bigos staropolski prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują