Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Bigos świąteczny
Czas 175 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
75 dag kiszonej kapusty (odciśniętej)
75 dag białej kapusty
2 duże cebule
pół kg wieprzowego karczku lub golonka
1 kg mięsa (do wyboru: pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna)
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
10 dag suszonych grzybów
2-3 liście laurowe
kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Bigos świąteczny - sposób wykonania:
Pyszny bigos z programu Ewa gotuje, bogaty w mięsa będzie wspaniałym uzupełnieniem świątecznego stołu.
Przepis z repertuaru pani Ewy Wachowicz, naprawdę godny polecenia, dokładne opisanie czynności sprawi, że każdy przygotuje ten wspaniały bigos.
Grzyby namaczamy na kilka godzin przed robieniem bigosu.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (sok zostawiamy), zalewamy wodą, wrzucamy surowe mięso (golonkę lub karczek), gotujemy aż wszystko będzie miękkie.
Białą kapustę szatkujemy, gotujemy 10 minut, odcedzamy.
Cebulę obieramy, szklimy na patelni, grzyby kroimy w paski, wodę spod moczenia grzybów dodajemy do kapusty, wrzucamy cebulę oraz grzyby. Dusimy całość aż kapusta zmięknie.
Obie kapusty łączymy,bigos podlewamy pozostałym bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym . Golonkę wyjmujemy obieramy z mięsa, mięso wrzucamy ponownie do bigosu. Wędliny kroimy, podsmażamy dodajemy do bigosu. Wszystko solimy, pieprzymy, Gotujemy godzinkę, pod koniec gotowania dodajemy wino czerwone. Na koniec jeśli bigos jest zbyt mało kwaśny możemy doprawić go pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty.
Bigos - jeśli zostanie o zrobiliśmy go zbyt dużo możemy mrozić lub pasteryzować w słoikach.
Prześlij przepis mewa80 | 14-12-10 | Czytano: 119006 razy | komentarzy [6]
6 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Bigos świąteczny prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują