Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Bigos świąteczny

Czas 175 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

75 dag kiszonej kapusty (odciśniętej)
75 dag białej kapusty
2 duże cebule
pół kg wieprzowego karczku lub golonka
1 kg mięsa (do wyboru: pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna)
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
10 dag suszonych grzybów
2-3 liście laurowe
kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Bigos świąteczny - sposób wykonania:

Pyszny bigos z programu Ewa gotuje, bogaty w mięsa będzie wspaniałym uzupełnieniem świątecznego stołu.
Przepis z repertuaru pani Ewy Wachowicz, naprawdę godny polecenia, dokładne opisanie czynności sprawi, że każdy przygotuje ten wspaniały bigos.
Grzyby namaczamy na kilka godzin przed robieniem bigosu.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (sok zostawiamy), zalewamy wodą, wrzucamy surowe mięso (golonkę lub karczek), gotujemy aż wszystko będzie miękkie.
Białą kapustę szatkujemy, gotujemy 10 minut, odcedzamy.
Cebulę obieramy, szklimy na patelni, grzyby kroimy w paski, wodę spod moczenia grzybów dodajemy do kapusty, wrzucamy cebulę oraz grzyby. Dusimy całość aż kapusta zmięknie.
Obie kapusty łączymy,bigos podlewamy pozostałym bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym . Golonkę wyjmujemy obieramy z mięsa, mięso wrzucamy ponownie do bigosu. Wędliny kroimy, podsmażamy dodajemy do bigosu. Wszystko solimy, pieprzymy, Gotujemy godzinkę, pod koniec gotowania dodajemy wino czerwone. Na koniec jeśli bigos jest zbyt mało kwaśny możemy doprawić go pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty.

Bigos - jeśli zostanie o zrobiliśmy go zbyt dużo możemy mrozić lub pasteryzować w słoikach.


Prześlij przepis

mewa80 | 14-12-10 | Czytano: 119006 razy | komentarzy [6]
Bigos świąteczny komentarz



Opinie i komentarze na temat Bigos świąteczny kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

6 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Bigos świąteczny prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
bigos
2012-04-05 15:59

bigos w 155min to chyba kapusta ja gotuje w 720 min i to jest bigos :)

Autor
BIGOS EWY
2012-12-06 13:52

JA ROBIŁAM I WYSZEDŁ SUPER !!! ZROBIŁAM JESZCZE ZASMAŻKĘ M.

Autor
beatka
2016-12-10 0:06

A gdzie kielbasy???

Autor
Mewa80
2016-12-10 14:07

Po co Ci sztuczna kiełbasa? Jest mięso wieprzowe karczek lub golonka, ale jeśli wolisz sklepową kiełbasę to jej użyj.

Autor
asia
2016-12-18 9:55

Czy mięso dobrze ugotuje się w kwaśnej kapuście?

Autor
Mewa80
2016-12-18 10:10

słuszna uwaga. tak jest w oryginalnym przepisie Ewy Wachowicz, jednak ja osobiście najpierw gotuję wywar na mięsie, żeberkach i to a następnie gdy mięso jest miękkie dodaję kapustę kiszoną. Kapustę białą gotuję oddzielnie a wodę z niej wylewam.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje