Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Biszkopt z truskawkami
Czas 35 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Biszkopt
kostka masła
szklanka cukru pudru
2 szklanki maki tortowej
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
sok z cytryny (jak duża to z połowy)
3/4 kg truskawek
galaretka truskawkowa
ewentualnie śmietana 30% ubita z cukrem waniliowym do przybrania ciasta
tłuszcz do formy
bułka tarta do posypania formy
Biszkopt z truskawkami - sposób wykonania:
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, zalewamy wrzącym roztopionym masłem, mieszamy odstawiamy do wychłodzenia, następnie ubijając dodajemy po jednym żółtku, sok z cytryny i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Natychmiast wylewamy do przygotowanej (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką) tortownicy. Pieczemy 50 minut w 160 stopniach, ciasto jest gotowe gdy boki lekko odstają od formy.
Na ostudzonym cieście fantazyjnie :-) układamy ładne, czyste, osuszone owoce - można je po przekrajać, następnie zalewamy je tężejącą galaretką sporządzoną wg przepisu - latem można do ich rozpuszczenia dać nieco mniej wody.
Wierzch ciasta możemy udekorować bitą śmietaną.
Podany czas nie obejmuje czasu pieczenia.
Prześlij przepis ~Gosc | 16-06-10 | Czytano: 6874 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Biszkopt z truskawkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują