Strona główna >>
Dania główne >>
Drugie danie Bitki tradycyjne
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
pół kg mięsa bez kości (łopatka, szynka)wieprzowego lub wołowego
2 łyżki oleju
2 cebule
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
pół szklanki wody
sól, pieprz
pieprz cayenne
cytryna
Bitki tradycyjne - sposób wykonania:
Mięso kroimy w plastry (w poprzek włókien), rozbijamy lekko tłuczkiem, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano, na dość dużym ogniu.
Zdejmujemy i przekładamy do garnka.
Cebulę kroimy w plasterki szklimy na maśle po czym układamy na bitkach. Całość podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, do momentu aż mięso będzie mięciutkie. Jeśli trzeba, należy uzupełniać na bieżąco parującą wodę. W momencie gdy bitki są już miękkie, dodajemy do nich łyżeczkę masła. Podajemy z ziemniakami z wody lub kaszą gryczana oraz surówką.
Prześlij przepis mewa80 | 10-10-10 | Czytano: 17800 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Bitki tradycyjne prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują