Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Bitki tradycyjne

Czas 45 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

pół kg mięsa bez kości (łopatka, szynka)wieprzowego lub wołowego
2 łyżki oleju
2 cebule
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
pół szklanki wody
sól, pieprz
pieprz cayenne
cytryna

Bitki tradycyjne - sposób wykonania:

Mięso kroimy w plastry (w poprzek włókien), rozbijamy lekko tłuczkiem, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano, na dość dużym ogniu.
Zdejmujemy i przekładamy do garnka.
Cebulę kroimy w plasterki szklimy na maśle po czym układamy na bitkach. Całość podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, do momentu aż mięso będzie mięciutkie. Jeśli trzeba, należy uzupełniać na bieżąco parującą wodę. W momencie gdy bitki są już miękkie, dodajemy do nich łyżeczkę masła. Podajemy z ziemniakami z wody lub kaszą gryczana oraz surówką.


Prześlij przepis

mewa80 | 10-10-10 | Czytano: 18006 razy | komentarzy [0]
Bitki tradycyjne komentarz



Opinie i komentarze na temat Bitki tradycyjne kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Bitki tradycyjne prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje