Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wołowina

Bitki wołowe

Czas 85 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

4 kotlety z wołowiny (grubość około 2 cm)
1 cebula
garść suszonych grzybów
1 łyżeczka mąki
kostka rosołowa
pieprz
przyprawa do mięsa duszonego
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia

Bitki wołowe - sposób wykonania:

Kotlety myjemy, obsuszamy, przykrywamy woreczkiem foliowym i rozbijamy na grubość około 1 cm.
Grzyby przemywamy i namaczamy na kilka godzin przed robieniem potrawy.
Następnie rozgrzewamy olej na patelni, każdy kotlet obtaczamy w mace aby nie stracił na soczystości i obsmażamy na silnym ogniu z każdej strony - przekładamy do garnka.
Na patelnie wlewamy 2 szklanki wody gdy wszystko zawsze przelewamy do garnka z mięsem. Bitki dusimy pod przykryciem a w między czasie obieramy i kroimy cebulkę, szklimy ja na rozgrzanym oleju i dodajemy do potrawy. Do potrawy dodajemy tez pokrojone grzyby suszone.
Całość dusimy do momentu aż mięsko jest mięciutkie i wręcz prawie rozpadające (kruche). W trakcie duszenia pilnujemy poziom sosu aby za mocno nie odparował, wówczas uzupełniamy wodą.
Na koniec sos doprawiamy pieprzem i solą(można tez dodać odrobinę wina czerwonego półwytrawnego) oraz zagęszczamy go łyżeczką mąki rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.
Pycha :-). Bitki pasują zarówno do ziemniaków jak i do wszelkiego rodzaju kasz - koniecznie polejmy je sosem.


Prześlij przepis

asieńka | 14-01-11 | Czytano: 116225 razy | komentarzy [3]
Bitki wołowe komentarz



Opinie i komentarze na temat Bitki wołowe kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

3 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Bitki wołowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Nie solimy !!!
2011-02-20 8:54

Nie należy solić czerwonego mięsa przed jego smażeniem, gdyż stanie się twarda podeszwą. Soli dodaje się już w koncowej fazie przygotowywania jakiejkoliwek potrawy z czerwonego mięsa

Autor
bitki
2011-08-07 10:57

nie solić!!! proszę autora tekstu o poprawienie go!!! soli się dopiero po przygotowaniu lub tuż przed podaniem...

Autor
bitki
2011-08-07 11:27

zgodnie z prośbą - przepis został poprawiony :-).
Życzę smacznego ;-)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje