Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wołowina Bitki wołowe
Czas 85 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
4 kotlety z wołowiny (grubość około 2 cm)
1 cebula
garść suszonych grzybów
1 łyżeczka mąki
kostka rosołowa
pieprz
przyprawa do mięsa duszonego
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Bitki wołowe - sposób wykonania:
Kotlety myjemy, obsuszamy, przykrywamy woreczkiem foliowym i rozbijamy na grubość około 1 cm.
Grzyby przemywamy i namaczamy na kilka godzin przed robieniem potrawy.
Następnie rozgrzewamy olej na patelni, każdy kotlet obtaczamy w mace aby nie stracił na soczystości i obsmażamy na silnym ogniu z każdej strony - przekładamy do garnka.
Na patelnie wlewamy 2 szklanki wody gdy wszystko zawsze przelewamy do garnka z mięsem. Bitki dusimy pod przykryciem a w między czasie obieramy i kroimy cebulkę, szklimy ja na rozgrzanym oleju i dodajemy do potrawy. Do potrawy dodajemy tez pokrojone grzyby suszone.
Całość dusimy do momentu aż mięsko jest mięciutkie i wręcz prawie rozpadające (kruche). W trakcie duszenia pilnujemy poziom sosu aby za mocno nie odparował, wówczas uzupełniamy wodą.
Na koniec sos doprawiamy pieprzem i solą(można tez dodać odrobinę wina czerwonego półwytrawnego) oraz zagęszczamy go łyżeczką mąki rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.
Pycha :-). Bitki pasują zarówno do ziemniaków jak i do wszelkiego rodzaju kasz - koniecznie polejmy je sosem.
Prześlij przepis asieńka | 14-01-11 | Czytano: 116111 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Bitki wołowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują