Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Blok czekoladowy
Czas 60 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki wody
1 kostka masła
1 szklanka cukru
250-300 gram mleka w proszku
1 paczka herbatników
200 gram posiekanych orzechów włoskich
150 gram rodzynek
2-3 łyżki skórki pomarańczowej skondensowanej
2 wafle
do polewy:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
łyżka masła
1 łyżka zimnego mleka
Blok czekoladowy - sposób wykonania:
Przepis na pyszny blok czekoladowy z programu Ewa Gotuje.
Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier gotujemy aż się rozpuści. Czekoladę kroimy drobno. Dodajemy do rozpuszczonego cukru, następnie dodajemy masło. Gdy wszystko się rozpuści i ładnie połączy zdejmujemy z ognia. Dodajemy mleko w proszku (najlepiej przesiać bo ma grudki) oraz pokruszone herbatniki i bakalie. Mieszamy dokładnie. Masę wykładamy na 1 wafel i przykrywamy drugim. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
Drugą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do rozpuszczonej dodajemy łyżką masła i mleka. Mieszamy aby składniki się połączyły. Czekoladą polewamy nasz blok, dekorujemy wg uznania.
Prześlij przepis mewa80 | 26-03-11 | Czytano: 31493 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Blok czekoladowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują