Strona główna >>
Dania główne >>
Drugie danie Brokuły i kalafiory pod beszamelem
Składniki:
mały kalafior
średni brokuł
20 dag rokpola
15 dag mozzarelli
szklanka mleka
5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
łyżka posiekanego tymianku, mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Brokuły i kalafiory pod beszamelem - sposób wykonania:
Kalafior i brokuł umyć, podzielić na różyczki, włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować 6 minut, osączyć. W rondelku roztopić 2 łyżki masła, oprószyć łyżką mąki, zasmażyć na biało.
Dodać mleko, mieszając zagotować. Dodać do sosu gałkę, sól i pieprz. Sery pokroić w drobną kostkę.
Kalafior i brokuły ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, polać
sosem beszamelowym, posypać serami, tymiankiem i orzechami.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni aż ser się rozpuści.
Prześlij przepis ~Gosc | 27-05-10 | Czytano: 12458 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Brokuły i kalafiory pod beszamelem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują