Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przepisy na pyszne sałatki

Brokuły w sosie śmietanowym

Czas 30 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 1 kg brokułów
- 1 średni pomidor
- 1 jajko
- 15 dkg gęstej śmietany
- 20 gram musztardy lub koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
- nać pietruszki
- przyprawy : sól i cukier do smaku

Brokuły w sosie śmietanowym - sposób wykonania:

Brokuły z łodygami i małymi listkami moczymy przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, aby łatwiej było usunąć listki.
Następnie gotujemy bez przykrycia w osolonej i ocukrzonej wodzie. Miękkie, ale jędrne brokuły wyjmujemy na półmisek i studzimy.
Musztardę lub koncentrat pomidorowy mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy przyprawami: solą, cukrem, kwaskiem lub cytryną i zalewamy ostudzone brokuły. Przybieramy plasterkami pomidora, ugotowanego na twardo jajka oraz naci pietruszki.
Śmietanę można zastąpić sosem majonezowym.


Prześlij przepis

Kamiś | 15-08-10 | Czytano: 17910 razy | komentarzy [0]
Brokuły w sosie śmietanowym komentarz



Opinie i komentarze na temat Brokuły w sosie śmietanowym kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Brokuły w sosie śmietanowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje