Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przepisy na pyszne sałatki Brokuły w sosie śmietanowym
Czas 30 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 1 kg brokułów
- 1 średni pomidor
- 1 jajko
- 15 dkg gęstej śmietany
- 20 gram musztardy lub koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
- nać pietruszki
- przyprawy : sól i cukier do smaku
Brokuły w sosie śmietanowym - sposób wykonania:
Brokuły z łodygami i małymi listkami moczymy przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, aby łatwiej było usunąć listki.
Następnie gotujemy bez przykrycia w osolonej i ocukrzonej wodzie. Miękkie, ale jędrne brokuły wyjmujemy na półmisek i studzimy.
Musztardę lub koncentrat pomidorowy mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy przyprawami: solą, cukrem, kwaskiem lub cytryną i zalewamy ostudzone brokuły. Przybieramy plasterkami pomidora, ugotowanego na twardo jajka oraz naci pietruszki.
Śmietanę można zastąpić sosem majonezowym.
Prześlij przepis Kamiś | 15-08-10 | Czytano: 17910 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Brokuły w sosie śmietanowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują