Strona główna >> Dania główne >> Potrawy z ryb

Budyń z ryb

Czas 5 minut Porcji 1 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 1/2 kg halibuta
- 1/4 kg dorady
- 1/4 dkg szczupaka
- 4 szklanki wywaru z warzyw
- 4 jajka
- 40 gram masła lub margaryny
- 1 cebula
- pół szklanki mleka
- nać pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- 1 bułka
- tłuszcz do formy

Budyń z ryb - sposób wykonania:

Gotowe ryby płuczemy, wkładamy do wywaru i gotujemy przez 1- - 15 minut. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Bułkę namaczamy w mleku.

Po ugotowaniu rybę wyjmujemy z wywaru, studzimy. Oddzielamy mięso od ości i wraz z namoczoną bułką oraz częścią włoszczyzny, mielimy w maszynce do mięsa.

Żółtka oddzielamy od białek, po czym ucieramy z masłem. Dodajemy zmieloną masę rybną, nać pietruszki, przyprawy i pianę ubitą z białek.
Całość lekko mieszamy, wkładamy do przygotowanej formy i przykrywamy pokrywą.

Naczynie z masą budyniową zanurzamy w garnku z wrzącą wodą do 3/4 jego wysokości i gotujemy ok 45 minut.

Ugotowany budyń wyjmujemy ostrożnie z naczynia i dzielimy na porcje. Podajemy z ziemniakami, polany sosami: szczypiorkowym lub chrzanowym.


Prześlij przepis

Kamiś | 23-08-10 | Czytano: 6357 razy | komentarzy [0]
Budyń z ryb komentarz



Opinie i komentarze na temat Budyń z ryb kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Budyń z ryb prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje