Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Bułeczki śniadaniowe
Czas 65 minut
Porcji 18
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 10 zł
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
3 dag drożdży
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1/3 kostki masła
szklanka mleka
szczypta soli
tłuszcz do blachy
Bułeczki śniadaniowe - sposób wykonania:
Z drożdży oraz ciepłego mleka i łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru robimy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia.Tłuszcz roztapiamy, odstawiamy aby ostygł. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodajemy pozostały cukier puder, żółtka oraz przesianą mąkę, wszystko dokładnie mieszamy (około 4 minut), następnie dodajemy roztopiony lecz wystudzony tłuszcz. Gdy ciasto będzie jednolite, odstawiamy je aby wyrosło.
Ciasto jest gotowe gdy podwoi swoją objętość. Z ciasta formujemy zgrabne bułeczki, układamy je na blaszce posmarowanej tłuszczem i smarujemy białkiem.
Pieczemy około 30 minut w 160 stopniach, nasze bułeczki muszą być lekko rumiane. Podajemy z miodem lub dżemem - najlepiej smakują z dżemem własnej roboty :)
Prześlij przepis mewa80 | 23-08-10 | Czytano: 12926 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Bułeczki śniadaniowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują