Strona główna >>
Dania główne >>
Przekąski Bułeczki z pesto
Czas 30 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
20 g drożdży
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
1 żółtko
50 g masła
100 ml gęstej śmietany 18%
Do posmarowania bułeczek: 1 łyżka mleka i 1 żółtko
Farsz
pół natki pietruszki
kilka listków bazylii
ząbek czosnku
4 łyżki startego sera typu parmezan
łyżka pokruszonej bułki pszennej
łyżka mielonych migdałów
oliwa
sól i pieprz
Bułeczki z pesto - sposób wykonania:
Pyszne, przekąskowe bułeczki z pesto. Aromatyczne, dekorujące stół, zachwycą każdego. Niezbyt pracochłonne, idealne na Sylwestra. Świetnie smakują na ciepło, jako dodatek do zupy czy przystawka na imprezę.
Blenderem miksujemy na pastę opłukane zioła, 2 łyżki oliwy, ser, migdały, miąższ bułki, obrany ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie dodajemy odrobinę oliwy i miksujemy. Otrzymamy gęstą pastę.
Drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne.
W misce przesiewamy mąkę z solą i rozcieramy z chłodnym masłem. Dodajemy śmietanę, drożdże, żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach 35 na 10 cm. Oba prostokąty smarujemy ziołową pastą i zwijamy w ruloniki. Następnie ruloniki tniemy co 3 cm i wkładamy pionowo do wysmarowanych tłuszczem foremek od babeczek. Mleko i żółtko rozbełtujemy i smarujemy wierzch bułeczek.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C i pieczemy przez 15-20 minut.
Prześlij przepis ~Gosc | 30-12-16 | Czytano: 1520 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Bułeczki z pesto prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują