Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Buraczki tarte w occie jabłkowym
Czas 60 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 5 kg buraczków
- 5 liści laurowych
- do smaku : ocet jabłkowy lub winny, sól, cukier
Buraczki tarte w occie jabłkowym - sposób wykonania:
Umyte buraczki gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, gdy są miękkie odcedzamy i obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do smaku po około 2 łyżki octu, cukru i soli i przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy około 15 minut.
Buraczki przygotowane w ten sposób zimą wykorzystamy o zupy, surówki (po podsmażeniu i dodaniu cebulki, starte na tarce o małych oczkach świetnie nadają się do zrobienia ćwikły z chrzanem).
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis Kamiś | 05-08-10 | Czytano: 20736 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Buraczki tarte w occie jabłkowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują