Strona główna >> Dania mączne >> Pizza

Calzone

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki maki
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
3 dag drożdży
sól
1 szklanka ciepłej wody

Farsz:
20 dag pieczarek
10 dag szynki
pół cebuli
1 pomidor
pół czerwonej papryki
15 dag startego żółtego sera
łyżka przecieru pomidorowego
łyżka oliwy

Calzone - sposób wykonania:

Rozczyn: drożdże zasypujemy cukrem dodajemy kilka łyżek ciepłej wody, odstawiamy. Gdy podrosną dodajemy je do mąki, wlewamy oliwę, dodajemy sól i wodę taką ilość by ciasto było gładkie (około szklanki właśnie). Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Szykujemy farsz: pokrojona cebulkę podsmażamy z pieczarkami, szynką i papryką, dodajemy pokrojonego pomidora, przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy placki, smarujemy je przecierem wymieszanym z oliwą i wykładamy farsz który posypujemy starowanym serem. Całość przykrywamy drugim plackiem i sklejamy szczelnie dookoła. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 27-05-10 | Czytano: 10872 razy | komentarzy [0]
Calzone komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz