Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Cappuccino Ewy Wachowicz

Czas 55 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru

Krem:
4 żółtka
1 jajko
szklanka cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku
450 g serka homogenizowanego
kostka masła
3 i pół łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
szklanka mocnej kawy
duże opakowanie biszkoptów
1 kieliszek wódki
kakao gorzkie

Cappuccino Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

Bardzo smaczne ciasto placek cappuccino, przygotowane zgodnie z programu Ewa Gotuje.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od upieczenia spodu którym będzie biszkopt.
Białka ubijamy z cukrem na pianę (mikserem), dodajemy szczyptę soli, po ubiciu na dość sztywna pianę dodajemy żółtka, jeszcze chwilę ubijamy, po czym wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mąkę łączymy z białkami za pomocą łyżki, mieszamy delikatnie aż masa będzie jednolita.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do prostokątnej blachy (około 24x34 cm), pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Biszkopt jest gotowy gdy jest lekko rumiany a jego boki odstają od blachy.

Krem:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, w niewielkiej ilości - takiej tylko aby dobrze nam się rozpuściła (3-4 łyżki), dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zaparzamy dość mocną kawę, gdy przestygnie dodajemy do niej kieliszek wódki.
W tym czasie w garnku gotujemy wodę, gdy woda zawrze do garnka wstawiamy miskę a do miski wrzucamy cukier puder, jajko i 4 żółtka. Masę mieszamy kilka minut mikserem aż stanie się gładka i jednolita a przy okazji puszysta.
Masło ucieramy mikserem, do masła powoli wlewamy masę jajeczną, mieszamy po czym dodajemy mleko w proszku, serek a na końcu przestudzoną żelatynę. Całość mieszamy mikserem na jednolitą masę.
Połowę kremu układamy na upieczonym i przestudzonym biszkopcie. Krem posypujemy kakao (najlepiej oprószyć za pomocą sitka).
Biszkopty moczymy w kawie, układamy na kremie. Na biszkopty wędruje pozostały krem, który oprószamy kakao.
Ciasto przed pokrojeniem i podaniem najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce aby dobrze zastygło i "przeszło sobą".
Smacznego :)


Prześlij przepis

asieńka | 12-11-10 | Czytano: 280054 razy | komentarzy [21]
Cappuccino Ewy Wachowicz komentarz



Opinie i komentarze na temat Cappuccino Ewy Wachowicz kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

21 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Cappuccino Ewy Wachowicz prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2010-12-06 19:09

ciasto bardzo smaczne ale bez dodawania żelatyny do masy.masa jest wtedy puszysta

Autor
Tytul
2010-12-19 20:20

Serek homogenizowany ma być słodzony?

Autor
Cappuccino
2010-12-19 20:39

nie, taki zwykły, bez smaku, bez cukru, ja brałam Pilosa 3% (LIDL) i wyszło idealne

Autor
miam miam
2010-12-19 23:10

witam ! mam ochotę zrobic to ciasti i mam toliwosci co do mleka w proszku ?
jakie mam stosować takie naj zwyklejsze?

Autor
ciasto
2010-12-20 6:06

mleko dajesz najzwyklejsze. Niegranulowane.

Autor
miam miam
2010-12-22 19:07

witam:)
upiekłam to cudowne ciasto! i musze powiedziec ze zrobiłam kawał dobrej roboty:)
ciasto jest rzeczywiscie pyszne ale i pracochłonne,wyszło super...
serka i żelatyny

Autor
Tytul
2010-12-22 21:07

jaka jest wielkość blachy aby można zrobić to ciasto?

Autor
ciasto
2010-12-23 9:28

ja piekłam w prostokątnej,takiej standardowej (nie znam wymiarów ale taka zwykła,najzwyklejsza :-))

Autor
Monika:)
2011-03-18 16:10

Te ciasto jest wyśmienite

Autor
Ewa gotuje
2011-04-15 17:54

Zrobiłam To ciasto i jest wspaniałe. Polecam Cappuccino Ewy Wachowicz.

Autor
Tytul
2011-06-18 11:19

ciasto dobre, mi ono smakiem przypomina tiramisu, a to ciasto nie moze byc capucino bez kawy capucino;) pozdrawiam

Autor
Tytul
2012-01-04 17:59

ciasto pyszne dodałam 600g serka i 2 łyżeczki zelatyny ładnie ztężało i było bardzo delikatne polecm zmniejszyc ilosc zelatyny wtedy ciasto nie jest takie zbite

Autor
Tytul
2012-04-17 20:35

pychota robiłam kilka razy ale żelatyna musi być bo tak to trochę żadkie

Autor
cappuccino
2012-07-30 18:30

Ciasto rewelacyjne.Goście byli zachwyceni.Doskonały przepis.Będzie powtorka.Ciacho jest przepyszne
A tak na marginesie to ciekawie ten licznik liczy słowa

Autor
SUPER!!!
2013-01-22 16:17

Robiłam to ciasto ! Nie jest pracochłonne , bardzo prosto sie robi zamiast biszkoptów na spód upekłam prawdziwy biszkopt .... REWELACJA ! Pozecam wszystkim !!!

Autor
KREM
2013-03-02 22:48

Czy krem powinien wyjsc sztywny?Mi wyszedl rzadki i sie wylewal

Autor
Tytul
2013-03-03 9:14

spokojnie, krem zastygnie jeszcze ponieważ ma żelatynę w składzie. Z początku wydaje się być za rzadki ale to sie zmieni :)

Autor
Biszkopt
2013-03-03 22:28

Dziekuje za odp. A co zrobic jak biszkopt wyszedl suchy?

Autor
Tytul
2013-03-03 22:30

nasączyć go :) filiżanka przegotowanej wody do tego 2 czubate łyżeczki cukru do tego aromat np. cytrynowy, arakowy lub sok z cytryny, wymieszac i obficie polac biszkopt :)

Autor
ewelina
2015-04-04 17:41

bardzoooo dobre :) polecam :)

Autor
jana
2015-12-28 13:38

Bardzo dobre pieklam i dzis tez pieke .

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje