Strona główna >>
Dania główne >>
Przekąski Cebulaki
Czas 55 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
500 g mąki
30 g drożdży
3/4 szklanki mleka
sól
łyżka cukru
2 jajka
5 łyżek oleju
farsz:
25 dag cebuli
łyżka masła
2 łyżki śmietany
jajko
100 startego żółtego sera
Cebulaki - sposób wykonania:
Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i kilka łyżek mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn ruszy (zgęstnieje i zrobi się "kożuch") dodajemy resztę składników (soli niepełna płaska łyżeczka), wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aby nie wyschło przykrywamy ściereczką).
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 10 bułeczek, odkładamy je do ponownego wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na maśle lecz nie rumienić, gdy się zeszkli dodać troszkę wody i poddusić. Gdy cebula będzie miękka dodajemy śmietanę i przyprawiamy natomiast gdy wystygnie wbijamy jajko.
Bułeczki rozpłaszczamy, robimy dołki, smarujemy farszem, posypujemy żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia.
Prześlij przepis mewa80 | 17-03-11 | Czytano: 11440 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Cebulaki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują