Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Cepeliny z mięsem

Czas 65 minut Porcji 4 Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 kg ziemniaków
łyżka mąki ziemniaczanej
1 cebula
sól, pieprz
olej
350 g mięsa mielonego (wieprzowe)
łyżka koncentratu pomidorowego

Cepeliny z mięsem - sposób wykonania:

Ziemniaki myjemy, 1/3 z nich gotujemy w mundurkach, pozostałe tarkujemy drobno. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy z surowymi, dodajemy mąkę ziemniaczana oraz sól (szczyptę).
Cebule kroimy w kostkę, dodajemy mięso, 3 łyżki wody, koncentrat, przyprawy - sól i pieprz. Dusimy mieszając parę minut.
Urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy na dłoni i na środek nakładamy farsz, brzegi zlepiamy formując podłużne kluski.
Cepeliny wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy około 30 minut. Podajemy z cebulką podsmażoną i skwarkami.


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 09-08-10 | Czytano: 36538 razy | komentarzy [0]
Cepeliny z mięsem komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz