Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Chili con carne

Czas 50 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

pół kg mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
2 puszki czerwonej fasoli w zalewie
2 puszki pomidorów krojonych
garść obgotowanej fasolki szparagowej
3 cebule
pół puszki (lub mała) kukurydzy w zalewie
ząbek czosnku
1 czerwona papryka
sól, pieprz, chili, kmin rzymski

Chili con carne - sposób wykonania:

Pyszne danie z rodzaju jednogarnkowych. Łatwe i bardzo syte. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, najpierw na rozgrzany olej wrzucamy cebulę a po chwili czosnek. Szklimy chwilkę, następnie dodajemy mięso. Dusimy około 20 minut często mieszając. Następnie kolejno dodajemy warzywa : osączoną z zalewy fasolę, fasolkę szparagowa i osączoną kukurydzę. Chwilkę smażymy po czym dodajemy pomidory z puszki i pokrojoną w słupki paprykę. Przyprawiamy do smaku wg uznania solą i pieprzem oraz koniecznie chili i kminkiem. Danie należy jest jeszcze lepsze na drugi dzień, kiedy smaki dobrze się przegryzą.


Poleć przepis znajomemu

asieńka | 27-01-11 | Czytano: 29896 razy | komentarzy [3]
Chili con carne komentarz



3 komentarzy

Autor
Bogdan
2015-09-29 15:42

Danie bardzo proste do zrobienia i bardzo pyszne. Trzeba tylko uważać przy dodawaniu chili żeby nie przesadzić.
Polecam

Autor
Anka
2015-09-30 11:50

Bogdan, tak jest ze wszystkim przyprawami. Łatwo przedobrzyć i całe danie do niczego lub pozostaje nam dodać podwójną dawkę składników i "wyzerować" smak.

Autor
AndziQ
2017-02-06 18:09

Jedna poprawka - nie ma czegoś takiego, jak kminek rzymski. Jest kmin rzymski. Kminek a kmin to 2 rozne przyprawy.
Pozdrawiam

/EDIT moderator : poprawiono na kmin rzymski./

Linia tła strony

Dodaj komentarz