Strona główna >>
Kuchnie Świata >>
Azja Chińska Zupa kwaśno-pikantna
Składniki:
500g piersi z kurczaka, pokrojonej w cieniutkie paseczki
1 l bulionu chińskiego, ew. drobiowego lub wołowego
1 duża cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
1 mała papryczka chilli, posiekana
ok. 10 pieczarek, pokrojonych w kostkę
50g g suszonych grzybów Mun
Chińska Zupa kwaśno-pikantna - sposób wykonania:
Mąkę kukurydzianą (lub ziemniaczaną) wymieszać z 4 łyżkami wody na gładką pastę. Dodać sos sojowy, sos chilli, ocet z wina ryżowego oraz pieprz. Suszone grzyby namoczyć w wodzie i odstawić.
Rozgrzać 1-2 łyżki oleju w woku, lub w garnku, i smażyć posiekaną cebulę oraz
czosnek, przez 1-2 minut. Dodać kurczaka i smażyć kolejną minutę. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, oraz odsączone z wody i pokrojone grzyby Mun. Smażyć przez 1 minutę, często mieszając. Dolać bulion i gotować
12-15 minut, do zmiękczenia kurczaka.
Dodać przygotowaną wcześniej pastę z mąki i gotowac do zagęszczenia zupy, często mieszając.
Jajko rozbełtać i stopniowo wlewać do zupy przed podaniem, mieszając przy tym tak, żeby powstały, długie, cienkie kluski. Na koniec skropić olejem sezamowym.
Zupę nakładać do miseczek i udekorowac posiekanym szczypiorkiem lub dymką.
Prześlij przepis ~Gosc | 19-05-08 | Czytano: 29850 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Chińska Zupa kwaśno-pikantna prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują