Strona główna >> Dania Dietetyczne >> Dieta proteinowa Dukana

Chleb Dukana wersja II

Czas 55 minut Porcji 3 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Na blaszkę podłużną 30cm na 12cm

3 łyżki do zupy otrąb pszennych
6 łyżek do zupy otrąb owsianych
1 opak.(135 g) serka homogenizowanego 0%
1/2 paczki drożdży
1/2 szklanka mleka
2 całe jajka
3-4 łyżki mąki/skrobii kukurydzianej
kilka kropli aromatu śmietankowego

Chleb Dukana wersja II - sposób wykonania:

Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Mleko lekko zagrzać, rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia (dla lepszego wyrośnięcia drożdży można dodać odrobinę cukru).Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ciasto. Mąka kukurydziana stanowi zagęstnik, ja dodałam 4 łyżki i konsystencja była jak ciasto na lane kluski. Przelać ciasto do formy (ja wysmarowałam blaszkę odrobiną margaryny i obsypałam mąką kukurydzianą -po upieczeniu wyszło z blaszki bez problemu, ale można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 230-250 st.C przez 25 minut.
Dziennie możemy zjeść 1/3 chlebka.
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana
Polecamy poradnik: Przepisy wigilijne diety Dukana


Prześlij przepis

mewa80 | 09-10-10 | Czytano: 40707 razy | komentarzy [18]
Chleb Dukana wersja II komentarz



Opinie i komentarze na temat Chleb Dukana wersja II kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

18 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Chleb Dukana wersja II prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2010-10-10 14:43

czy te zdjęcie to rzeczywisty wygląd chlebka, bo wygląda bosko i straaaasznie podobnie do jakiegos prawdziwego pieczywa:P mniam mniam

Autor
Tytul
2010-10-12 9:04

czytajac przpis, ze ciasto ma konsystencje lanych klusek i piecze sie w foremce to raczej nie jest real foto tego chleba.

Autor
chyba blad
2010-10-21 21:46

ale maki kukurydzianej nie mozna uzywac na dukanie, tylko skrobie

Autor
Tytul
2010-10-21 21:57

to użyj skrobi :) ja chudnę używając mąki kukurydzianej, oczywiście nie zjadam się nią :)

Autor
Tytul
2010-10-30 3:32

szukam przepisu an pieczywo wg Dukana. Niestety wszystko co do tej pory znalazlam zawiera albo twarog, albo serek homogenizowany. Tu gdzie mieszkam produkty te sa niedostepne. Czym zatem moge je zastapic?

Autor
odp
2010-10-30 11:33

ojej, to gdzie Ty mieszkasz, że nie ma serka ani twarogu?:) z białkowych rzeczy przychodzi mi jeszcze jogurt bałkański (lub inny gęsty) o obniżonej zawartości tłuszczu ale pewnie też nie ma?
hmm, może ktoś ma jakiś inny pomysł?

Autor
a więc?
2010-12-05 11:39

smaczny ten chleb czy nie? bo żadnego konkretnego komentarza nikt nie dał.

Autor
Tytul
2010-12-05 11:45

smaczny to może dużo powiedziane ;-) ale jeśli chodzi o substytut chleba to sprawdza się wyśmienicie. Jest całkiem niezły, spróbuj :-)

Autor
Tytul
2010-12-08 12:12

chleb niezbyt smaczny i wychodzi płaski. zawsze to jednak jakiś chleb.

Autor
chleb
2010-12-08 12:30

jako substytut chleba najlepsze są placuszki Dukana, szybko się robi a smak można urozmaicać przyprawami.

Autor
Tytul
2010-12-13 18:33

To prawda z tej proporcji wychodzi płaski ale podwójna daje efekt wymierny...a chleb...pycha!!!!! Nie jadłam takiego od dzieciństwa:)

Autor
Tytul
2011-02-23 12:10

Można zastąpić serek twarogiem bądź jogurtem naturalnym?
A te drożdże to chodzi o pół kostki 10dkg drożdży?

Autor
chlebek
2011-02-23 12:30

tak, można zastąpić chudym twarogiem lub - jeszcze lepiej - gęstym jogurtem.
A drożdży można dać 1/4 kostki 100 g, w zupełności wystarczy.

Autor
Tytul
2011-02-23 16:17

Dziękuję bardzo.
Macie na tej stronie wiele ciekawych przepisów.
Pozdrawiam wszystkich odchudzających się:)

Autor
Tytul
2011-06-13 22:57

pycha , ale jeszcze dodać soli i pieprzu ! :)

Autor
Tytul
2011-06-19 15:42

Chlebek ogólnie dobry ale nie polecam dawać papieru do pieczenia bo się wszystko przykleiło i nie można było odkleić od chlebka.

Autor
Tytul
2013-03-23 22:29

Mi ten chleb sie nie dopiekl. Trzymalam dłużej w piekarniku i nic to nie dało. A skurka wyglądała super.

Autor
Tytul
2014-09-12 16:26

drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełniają swojego założenia ,w do datku jak nabierają temperatury podczas mielenia to im szkodzi

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje