wie ktos moze jak mozna upiec ten chlebek w piekarniku? jaki czas i temp?
Ja piekę tak około 30-35 minut najpierw w temperaturze 220 (przez 10 minut) a potem dopiekam w 180 stopniach C.
Polecam też wersję drugą chleba Dukana.
A gdyby odrzucić serek z przepisu wyszłoby zjadliwe? Przejadł mi się już nabiał.
najlepiej spróbować! obawiam się jednak, że konsystencja będzie nie tak ścisła i chlebek może się rozpadać. Chyba, że dać na to miejsce więcej jajek (np.2-3) ale to tylko takie spekulacje.
a od kiedy czyli w jakiej fazie można jeść chlebek?
w I pierwszej fazie można już jeść chlebek Dukana
upieke ten chlebek ale dodam suczona cebulke lub czosnek mysle ze bedzie wysmienity,polecam
czy łyżka do zupy to tak zwana łżka wazowa ta duża?
pisząc łyżka do zupy zapewne chodziło o łyżkę którą jemy zupę, nie nalewamy
nie uzywam slodzikow cukru zadnego wiec do chlebka dodaje suszone zurawiny<<<chlebek jest pyszy<<
mikrofala musi mieć funkcję piekarnika? czy normalnie na 4 minuty pyknąć? sorry za pytanie ale nie znam sie :)
tak,w mikrofalówce ale najlepiej użyć najwyższej mocy :-). Brzmi dziwnie ale jest jadalne ;-). Jeśli jednak mamy opory można użyć piekarnika.
Jejciu uwielbaim dietę dukana :) Można jeść ile się chce i człowiek i tak chudnie :) Ja osobiście połączyłem ta dietę z dietą herbacianą o której przeczytałem na blogu klubu miłośników dobrej herbaty dilmah :) rezultat jest taki że straciłem 35 kg w pół roku :)
a w czym zmielic te otręby ? :/ bo ja nie mam zadnego młynak do kawy ani nic
skoro nie posiadamy żadnego młynka można zrobić bez mielenia otrąb.
myslicie ze bedzie dobre jesli zrobie go i zjem z nutellą dukana ?
Ciężko spróbować zamiast zawracać głowę takimi pytaniami? Dziecko z przedszkola wie że chleb + powidła jest OK.
czy można użyć mąki orkiszowej ?
jeśli chodzi o dietę Dukana żadna mąka nie jest dozwolona - pszenna, żytnia a więc orkiszowa też nie. Mąka to same węglowodany. Stosujemy zatem tylko i wyłącznie otręby.
Aczkolwiek osobom nie będącym na diecie mąkę orkiszowa polecam - ma pozytywny wpływ na organizm.
Czym można zastąpić skrobię kukurydzianą - nie mogę jej jeść
zamiast skrobi daję otręby
Czy zamiast serka homogenizowanego w chlebie można dodać jogurt naturalny gęsty?
zawsze można zamienić na jogurt naturalny, byleby miał małą zawartość tłuszczu :-)
pyszny ten chlebus z piekarnika- ja dodalam czosnku i kminku i jeszcze lepszy i taki szybki:) polecam
wszedł mi pyszny mam pytanie jak często można go jeść
codziennie - pilnujemy jedynie porcji otrąb, dziennie nie może być ich więcej niż 3 łyżki
może ktoś wie czy stosując tą dietę można jeść płatki kukurydziane
niestety ale obawiam się, że nie można ponieważ jest to bomba węglowodanowa.
Czy mogę dodać tylko otręby owiane?! Nie mam pojęcia gdzie i jakie to są zbożowe?! A mieszkam w Niemczech
otręby zbożowe to przykładowo pszenne ale w tm przepisie śmiało możemy użyć jedynie owsianych, zwłaszcza, że owsianych dziennie możemy zjeść dwie łyżki a pszennych tylko 1.
Zrobiłam ten chlebek no i wyszedł ale ilość proszku do pieczenia tj. 1 łyżeczka na 3 łyżki otrąb 1 jajo i łyżkę serka to masakra. Rozbolał mnie od tego proszku brzuch - taką ilość proszku to w ciastach na 2 szklanki mąki używam a nie 3 łyżki otrąb. Przy takim chlebku wrzodów się można nabawić - spróbuję jutro z 1/4 łyżeczki proszku bo inaczej się rozchoruję.
Z tymi otrębami to nie tak do końca jest... Jak ktoś chce, albo potrzebuje, to może ich spokojnie jeść więcej. Taki komunikat został podany na płatnej angielskiej stronie Dra Dukana. Chodzi o to żeby nie spowodować nagłego wzrostu (ani spadku) dziennej ilości spożywanego błonnika. Ja przed rozpoczęciem dukana jadłem mnóstwo orzechów, które są świetnym źródłem błonnika. Teraz jem tyle otrębów żeby dziennie spożywać 35~40g błonnika, czyli ilośc zalecaną dla mojej grupy wiekowej. I nie ma to żadnego negatywnego wpływu na moje odchudzanie. Schudłem 5kg w 3 tygodnie. Wynik świetny, biorąc pod uwagę, że praktycznie cały czas coś jem. Po prostu nie można dać się zwariować i należy do odchudzania się podchodzić z głową.
Dodatkowo błonnik (szczególnie nierozpuszczalny- to ten z otrębów pszennych) wiąże soki żółciowe w dwunastnicy i nie pozwala im przedostać się do krwi w jelitach, tym samym znacznie obniżając LDL ("zły" cholesterol). A ta dieta ma niestety tendencję do bardzo znaczącego podwyższania cholesterolu.
32 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Chleb Dukana z otrębami owsianymi prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują