Strona główna >>
Dania główne >>
Potrawy z jajek i nabiału Chleb w jajku
Czas 15 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 4 kromki czerstwego chleba
- 2 jajka
- przyprawy do smaku /sól, pieprz i co komu pasuje/
- olej
Chleb w jajku - sposób wykonania:
Nie wiesz co zrobić z czerstwym chlebem? Polecam sprawdzony przepis na chleb maczany i obsmażany w jajku. Bardzo szybkie, proste i tanie danie. Opis przyrządzenia chleba w jajku krok po kroku wraz ze zdjęciami.
Jajka trzepiemy w głębokim talerzu, dodajemy przyprawy według własnego smaku. Następnie
obtaczamy chleb w jajku tak aby cały nasiąkł - lepiej dodać kolejne jajko, niż jeść suchara.
Namoczony chleb kładziemy za pomocą widelca do mocno rozgrzanego oleju na patelni i zmniejszamy jednocześnie moc palnika.
Smażymy na mniejszym ogniu z obu stron do czasu aż jajka się zetną i chleb zrobi się rumiany - według uznania jedni lubią przypieczone inni mniej spalone.
Aby nasz chleb smażony w jajku nie był przesiąknięty olejem, zaraz po usmażeniu
kładziemy na papierowy ręczniczek, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Chleb w jajku można serwować z dodatkami. Po usmażeniu na wierzch smarujemy ketchupem, miodem, czekoladą.
Prześlij przepis Kamiś | 08-02-11 | Czytano: 47603 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Chleb w jajku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują