Strona główna >> Dania główne >> Potrawy z jajek i nabiału

Chleb w jajku

Czas 15 minut Porcji 1 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 4 kromki czerstwego chleba
- 2 jajka
- przyprawy do smaku /sól, pieprz i co komu pasuje/
- olej

Chleb w jajku - sposób wykonania:

Nie wiesz co zrobić z czerstwym chlebem? Polecam sprawdzony przepis na chleb maczany i obsmażany w jajku. Bardzo szybkie, proste i tanie danie. Opis przyrządzenia chleba w jajku krok po kroku wraz ze zdjęciami.

Jajka trzepiemy w głębokim talerzu, dodajemy przyprawy według własnego smaku. Następnie obtaczamy chleb w jajku tak aby cały nasiąkł - lepiej dodać kolejne jajko, niż jeść suchara.

Namoczony chleb kładziemy za pomocą widelca do mocno rozgrzanego oleju na patelni i zmniejszamy jednocześnie moc palnika. Smażymy na mniejszym ogniu z obu stron do czasu aż jajka się zetną i chleb zrobi się rumiany - według uznania jedni lubią przypieczone inni mniej spalone.

Aby nasz chleb smażony w jajku nie był przesiąknięty olejem, zaraz po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Chleb w jajku można serwować z dodatkami. Po usmażeniu na wierzch smarujemy ketchupem, miodem, czekoladą.


Prześlij przepis

Kamiś | 08-02-11 | Czytano: 41899 razy | komentarzy [0]
Chleb w jajku komentarz



Opinie i komentarze na temat Chleb w jajku kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Chleb w jajku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ciasta ewa gotuje