Strona główna >> Desery >> Ciasta

Chleb z kaszy gryczanej na zakwasie - bezglutenowy

Czas 30 minut Porcji 1 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 2,5 szklanki wody (przegotowanej w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka soli

Opcjonalnie ziarna: słonecznika, siemię lniane, orzechy, pestki dyni. To co lubicie.

Chleb z kaszy gryczanej na zakwasie - bezglutenowy - sposób wykonania:

Pyszny chleb z kaszy gryczanej na naturalnym zakwasie - banalnie prosty, bezglutenowy przepis. Kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz. Nie zawiera glutenu, a mimo to można z niej zrobić świetny chleb! Co najważniejsze nie trzeba mieć zakwasu, ponieważ robi się sam. Zakwas w chlebie, w przeciwieństwie do drożdży, pozytywnie wpływa na naszą florę bakteryjną w jelitach. Zalecam użycie niepalonej kaszy gryczanej, chleb będzie miał delikatniejszy smak. Kasza niepalona ma także więcej przeciwutleniaczy i kwasu foliowego.

Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej na zakwasie


Kaszę gryczaną zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej. Kasza będzie wchłaniała wodę, dlatego z umiarem dolewamy. Woda powinna lekko wypłynąć poza poziom kaszy. Odstawiamy na 1 do 2 dni w zależności od temperatury w kuchni. W tym czasie pod wpływem fermentacji wytworzy się naturalny zakwas!

Po 1 - 2 dniach blenderujemy kaszą. Jeśli widzimy nadmiar wody to przed blendowaniem należy zlać nadmiar wody. Można także z braku blendera przecisnąć przez wyciskarkę wolnoobrotową. Wedle uznania możemy dodać ziaren: słonecznika, siemię lniane, orzechy, pestki dyni. To co lubicie. Dodajemy sól i całość mieszamy.

Masę chleba gryczanego przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na godzinę by masa chlebowa "odpoczęła".

bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej na zakwasie

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 60 - 65 minut. Trzeba patyczkiem sprawdzać wilgotność chleba.

Tagi przepisu: domowe wypieki, chleb gryczany, chleb na zakwasie, biała kasza gryczana, kasza gryczana niepalona, chleb bezglutenowy, pieczywo bezglutenowe.

Sprawdź koniecznie rewelacyjny chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz

Kasza gryczana zawiera:


- węglowodany
- białko
- błonnik pokarmowy
- aminokwasy egzogenne (lizyny i tryptofanu)
- witaminy z grupy B oraz E
- kwas foliowy
- krzemionkę
- fosfor
- wapń
- cynk
- potas
- jod
- żelazo
- miedź

Kasza gryczana pozytywnie wpływa na nasze włosy i paznokcie. Odkwasza organizm. Zawiera przeciwutleniacze : rutynę i kwercetynę.



Prześlij przepis

~Gosc | 29-09-2020 | Czytano: 1158 razy | komentarzy [0]
Chleb z kaszy gryczanej na zakwasie - bezglutenowy komentarz



Opinie i komentarze na temat Chleb z kaszy gryczanej na zakwasie - bezglutenowy kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Chleb z kaszy gryczanej na zakwasie - bezglutenowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje