Chleb o nikim indeksie glikemicznym
Wiele rodzajów pieczywa zawiera węglowodany proste, które pozwalają szybko zaspokoić głód. Po ich spożyciu odczuwamy poprawę nastroju, ale trwa to przez krótki czas. Wraz z ponownym spadkiem poziomu glukozy samopoczucie się pogarsza, a energia do działania słabnie. Aby tego uniknąć, warto sięgać po produkty spożywcze zawierające węglowodany złożone. Są one stopniowo uwalniane do organizmu, a tym samym pozwalają utrzymać stężenie glukozy na stabilnym poziomie. W ten sposób unikamy wahań nastroju i możemy skutecznie uchronić się przed napadami głodu. Chleb z niskim indeksem glikemicznym to pieczywo zawierające węglowodany złożone. Może być wypiekany z mąki żytniej lub orkiszowej, a jego jakość i niski IG potwierdzają odpowiednie certyfikaty.
Kto może sięgać po chleb z niskim indeksem glikemicznym?
Produkty żywnościowe o niskim indeksie glikemicznym są dla nas korzystniejsze ze względu na to, że pomagają utrzymać stężenie glukozy we krwi na stałym poziomie. Skutkuje to lepszym samopoczuciem oraz brakiem napadów głodu. Z tych powodów chleb o niskim IG to świetna propozycja dla diabetyków, którzy szczególną uwagę muszą zwracać na ten wskaźnik. Takie pieczywo doskonale sprawdzi się również w przypadku osób dbających o zachowanie smukłej sylwetki oraz chcących zdrowo się odżywiać. Chleb z niskim indeksem glikemicznym jest więc świetną propozycją dla każdego. Ponieważ może być wypiekany z mąki żytniej lub orkiszowej, wśród tego rodzaju pieczywa każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Dobrej jakości smaczne chleby z niskim IG znaleźć można w pobliskiej piekarni. Takie pieczywo dostępne jest w piekarni na Wilanowie.