Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Chłodnik tradycyjny
Czas 30 minut
Porcji 5
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1,5 litra zsiadłego mleka lub kefiru
3 młode buraczki z botwinką
2 średniej wielkości ogórki
pęczek koperku
szczypiorek
3 jajka
sól
Chłodnik tradycyjny - sposób wykonania:
Buraczki myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę lub słupki, liście botwiny myjemy i siekamy, wrzucamy do garnka, przykrywamy woda i gotujemy 10 minut.
Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartkę. Koper i szczypiorek siekamy drobno, ogórki obieramy i kroimy.
Zsiadłe mleko lub kefir dodajemy do ugotowanych buraków, mieszamy. Dodajemy ogórki, koper i szczypiorek, przyprawiamy sola i mieszamy.
Na talerz kładziemy porcję ćwiartek jajka, zalewamy chłodnikiem. Dekorujemy posiekanym koperkiem, listkami selera. Można podawać z podsmażonymi ziemniaczkami /najlepiej młodymi/ :)
Prześlij przepis mewa80 | 12-05-10 | Czytano: 8235 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Chłodnik tradycyjny prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują