Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Choinka z pierniczków
Czas 85 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
pół kg maki pszennej
20 dag miodu
20 dag cukru
jajko
opakowanie przyprawy do piernika
4 łyżki masła
lukier, ozdoby
Choinka z pierniczków - sposób wykonania:
Miód wkładamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy masło, i cukier, oraz przyprawę do piernika. Masę gdy się rozpuści przenosimy do miski, dodajemy mąkę i jajko, mieszamy. Ugniatamy ciasto, formujemy kulę. Ciasto wkładamy na noc do lodówki.
Następnie wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy gwiazdki rożnej wielkości (za pomocą foremki lub szablonu). Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu zlepiamy gwiazdki za pomocą lukru od największej do najmniejszej, gdy lukier zastygnie, dekorujemy wg uznania.
Prześlij przepis asieńka | 22-12-10 | Czytano: 7957 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Choinka z pierniczków prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują