Strona główna >> Desery >> Ciasta

Chorwackie ciasto z bakaliami

Czas 10 minut Porcji 16 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

200 g orzechów włoskich
200 g kokosu
200 g rodzynek
200 ml oleju
4 jajka
5 łyżek kakao
1 proszek do pieczenia
zalewa:100g cukru,150 ml wody. Zamiast np. orzechów włoskich można dodać laskowe lub migdały ważna jest proporcja.

Chorwackie ciasto z bakaliami - sposób wykonania:

Do ubitych jajek dodać kokos, orzechy, proszek do pieczenia, kakao i rodzynki (można je namoczyć w rumie), następnie dodać olej. Formę natłuścić i posypać bułka tarta (jeśli pieczemy w formie tortu forma o średnicy 28cm) masę przełożyć do formy i piec na tem.160 c ok.40 min. Wodę i cukier gotujemy. Po upieczeniu ciasto jeszcze gorące zalewamy woda z cukrem. Ciasto zalewamy polewa czekoladowy lub posypujemy cukrem pudrem. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość,jest bardzo soczyste i serdecznie polecam.
Smacznego.
Czas przygotowania 10 min.Z tortownicy wychodzi ok 16 porcji.


Prześlij przepis

~Gosc | 14-02-12 | Czytano: 14240 razy | komentarzy [7]
Chorwackie ciasto z bakaliami komentarz



Opinie i komentarze na temat Chorwackie ciasto z bakaliami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

7 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Chorwackie ciasto z bakaliami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2013-03-11 12:43

czy w przepisie na ciasto chorwackie z bakaliami ,przypadkiem nie brakuje mąki?

Autor
Tytul
2013-03-11 19:52

nie brakuje to jest ciasto bez mąki, na samych bakaliach

Autor
Tytul
2014-01-04 19:37

Czy trzeba dodać cały proszek do pieczenia, czy wystarczy jedna łyżeczka?

Autor
Tytul
2014-04-05 13:17

Od czego to chorwackie ciasto jest takie ciemne? Nie trzeba dodac kakao?

Autor
ciasto
2014-04-10 8:15

trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)

Autor
Oliwia
2022-07-29 9:39

Czy po upieczeniu, gdy zalewamy wodą z cukrem już nie pieczemy ciasta?

Autor
Ala
2022-09-13 20:28

Piekłąm ciasto. Świetne. Oliwia po upieczeniu zalewasz wodą z cukrem, polewasz masą czekoladową i już nie pieczesz.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje