Strona główna >> Desery >> Gofry

Chrupiące gofry

Czas 20 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 250 g mąki
- 125 g masła
- 50 g cukru
- Cukier wanilinowy
- 4 jaja
- otarta skórka z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 I śmietany lub mleka
- szczypta soli
- olej

Chrupiące gofry - sposób wykonania:

Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodawaj po jednym jajku, ucieraj
ręcznie lub mikserem do uzyskania gęstej, puszystej masy. Do dość gęstego ciasta dodaj utartą skórkę z cytryny oraz śmietanę lub mleko. Starannie wymieszaj. Na środek rozgrzanej gofrownicy wylej 2 łyżki wazowe
ciasta. Każdy wafel piecz około 4 minut.


Prześlij przepis

~Gosc | 14-05-08 | Czytano: 240732 razy | komentarzy [18]
Chrupiące gofry komentarz



Opinie i komentarze na temat Chrupiące gofry kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

18 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Chrupiące gofry prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2008-08-04 15:49

A CO Z ROBIC Z OLEJEM?

Autor
Gofry
2008-08-19 11:50

Olej jako tłuszcz używasz do posmarowania gofrownicy.

Inaczej ciasto ci sie przypali. Ja np dodaje troche oleju do ciasta i wtedy nie trzeba smarowac gofrownicy.

Pozdrawiam i życzę smacznego

Autor
Dobra rada
2008-11-24 20:54

Z każdych gofrów zrobi się naleśnik, gdy gofrownica

będzie miała za słabą moc.

Autor
CZEGO TAKIE ŻADKIE
2009-01-14 18:15

Czy ta konsystencja powinna być bardzo żadka

jak zagęszczony sok????

Autor
odp
2009-01-15 20:05

Zagęszczony sok? nie no nie bardzo. musi być gęsta. Może nie

aż taka, że jak wsadzisz łyżkę i ona stoi. Określę to tak, że musi być gęstsza niż na ciasto na naleśniki

Autor
pytanie
2009-06-25 12:33

Gofry wyjdą chrupiące?

Autor
Tytul
2009-11-15 20:49

dlaczego mi nie chca wyjsc takie chrypiace

Autor
Chrupiące gofry
2009-11-16 17:54

Gofry będą chrupiące jedynie jak użyjesz dobrej gofrownicy o mocy minimum 1200 W.
Sam przepis nie wiele znaczy w porównaniu do mocnej gofrownicy. W kafejkach mają gofrownice o moc ok 2000 W i dlatego są pyszne chrupiące.

Autor
Magda z kwidzyna
2010-02-21 12:06

gofry po upieczeniu układamy najlepiej na ruszcie by miały przepływ powietrza,wtedy są chrupiace.Gdy połozymy je po upieczeniu na talech ciepło nie bedzie miało gdzie wyparować i zrobią się gumowe.Wiem to z własnego doświadczenia

Autor
CHRUPIĄCE
2010-06-27 17:13

Mam gofrownicę o mocy 2 kW i żadne przepisy z netu nie dawały chrupiących gofrów. Kupcie sobie proszek "Gofry Pomorskie" i będą takie jak nad morzem.

Autor
a ja nie polecam
2010-06-27 20:28

wszystkie gofry i prawie wszystkie naleśniki sprzedawane na deptakach są robione z proszku - ze względu na wymagania sanepidu ale trzeba pamiętać, że nie są niestety zbyt zdrowe jak np. zupa z proszku :-)

Autor
;D ulala
2010-08-21 18:51

rewelacja yszly chrupiace tylko wiecej maki trzeba dodac!

Autor
kaligirl
2010-09-22 11:51

gofry najlepsze jakie w zyciu jadlam! Ja dodaje troszke wiecej maki i zamiast soli i skorki cytryny cynamon i sa wysmienite!!!
Jak komus nie wychodza chrupiace to znaczy, ze ma za slaba gofrownice lub mocniej trzeba przypiekac

Autor
cobra
2010-10-11 16:08

właśnie upiekłam te gofry w gofrownicy z tefalu wyszły super, zmieszałam tylko mąkę pszenną z pszenną razową.Piekłam już gofry z innego przepisu i te są lepsze polecam!!!

Autor
Chrupiace gofry
2011-02-13 20:52

Ten przepis na CHUPIACE GOFRY jest BEZNADZIEJNY....!!!!Nie probujcie go robic, to jest zwykla GUMA!!!

Autor
gonia
2011-03-28 16:57

te gofry są jak guma

Autor
Tytul
2011-07-02 18:15

Te gofry są baaaardzo dobre!!! Mimo że moja gofrownica nie ma odpowiedniej mocy są chrupiące:) PYSZNE polecam ten przepis

Autor
Patrycja
2016-11-19 20:28

fajny ten przepis

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje