Strona główna >> Desery >> Pączki

Chrusty faworki

Czas 45 minut Porcji 30 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

400 g mąki
4 łyżki cukru
4 całe jajka
8 żółtek
2 łyżki masła
1 łyżka mleka
kieliszek spirytusu
tłuszcz do smażenia

Błyskawiczne faworki z cista francuskiego. Wersja dietetyczna.

Zobacz też pączki Ewy Wachowicz

Zobacz też pączki Siostry Anastazji

Zobacz też pączki Siostry Anieli

Chrusty faworki - sposób wykonania:

Przepis na chrusty, inaczej faworki Ewy Wachowicz. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, następnie w kopczyku robimy dołek i wbijamy do niego jajka i żółtka. Nożem łączymy mąkę z jajkami, następnie ponownie robimy dołek do którego wkładamy masło i wlewamy mleko i spirytus.
Ponownie łączymy składniki nożem, a gdy się połączą, ciasto zagniatamy rękami jak najdłużej(można też uderzać ciasto wałkiem w celu wtłoczenia jak największej ilości powietrza, to sprawi, że chrusty będą cudownie kruche). Na boku stolnicy musimy mieć troszkę mąki, ponieważ będzie potrzebna do zagniecenia ciasta (do podsypania gdyby ciasto zbyt mocno się lepiło).

W momencie gdy ciasto będzie jednolite, gładkie i miękkie, przykrywamy je salaterką i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie możemy pomału rozgrzewać tłuszcz w głębokim naczyniu. Pani Ewa radzi użyć smalcu bo ma najwyższą temperaturę smażenia ale to dowolna kwestia, może być więc olej.

Zobacz też pączki pieczone w piekarniku

Ciasto po upływie 20 minut cieniutko wałkujemy (gdyby się lepiło, należy podsypać mąką i mąką oprószyć tez wałek). Rozwałkowane ciasto przykrywamy ściereczką aby nie schło a odkrywamy tylko tę, którą aktualnie kroimy. Ciasto kroimy w romby za pomocą radełka, w środku każdego robimy dziurkę, przez którą przewlekamy jeden koniec chrusta. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, przez chwilkę pilnując aby się nie przypaliły. Osączamy na ręczniku papierowym, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.




Prześlij przepis

asieńka | 30-01-11 | Czytano: 222067 razy | komentarzy [2]
Chrusty faworki  komentarz



Opinie i komentarze na temat Chrusty faworki kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

2 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Chrusty faworki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2014-02-16 1:22

faworki przesadzone z iloscia skladnikow na pol kilo mąki tyle jajek...????

Autor
teresa
2020-02-20 8:55

ciasto jak przyslowiowy glut. Maki na tyle jajek potrzeba 60 - 70 dag., chyba, ze P.Ewa uzywala jajek przepiorczych.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ciasta ewa gotuje