Strona główna >> Desery >> Pączki

Chrusty lane

Składniki:

1,5 szklanki mąki
3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
pół szklanki mleka
1 łyżka wódki
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
olej do smażenia

Chrusty lane - sposób wykonania:

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubijamy na piane. Do żółtek dodajemy mleko i mąkę oraz alkohol. Miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, cienką strużką wlewamy na niego ciasto (za pomocą łyżki lub przez rękaw cukierniczy). Smażymy na rumiano z obu stron. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 29-01-18 | Czytano: 2162 razy | komentarzy [0]
Chrusty lane komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz