Strona główna >>
Desery >>
Pączki Chrusty lane
Składniki:
1,5 szklanki mąki
3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
pół szklanki mleka
1 łyżka wódki
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
olej do smażenia
Chrusty lane - sposób wykonania:
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubijamy na piane. Do żółtek dodajemy mleko i mąkę oraz alkohol. Miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, cienką strużką wlewamy na niego ciasto (za pomocą łyżki lub przez rękaw cukierniczy). Smażymy na rumiano z obu stron. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Prześlij przepis ~Gosc | 06-01-2020 | Czytano: 3377 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Chrusty lane prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują