Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Ciasteczka bożonarodzeniowe
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru
1/8 łyżeczki soli
1/2 kostki miękkiego masła
1 łyżka tłustej śmietany
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
25 lekko pokruszonych landrynek w różnych kolorach
Ciasteczka bożonarodzeniowe - sposób wykonania:
Utrzeć cukier puder, mąkę, sól, masło, śmietanę i esencję waniliową. Powinniśmy otrzymać miękkie ciasto. Ugnieść z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia.
Rozwałkować ciasto na lekko poprószonym mąką blacie na grubość 3 mm.
Wykroić ciasteczka bożonarodzeniowymi foremkami (gwiazdki, bałwanki, dzwonki, choinki, aniołki itp.). Zebrać okrawki ciasta, rozwałkować i wykroić kolejne ciasteczka (powtarzać, aż do zużycia całego ciasta). Przenieść je łopatką na blachy, układać w odstępach 3 cm.
Ostrym nożem wyciąć otworek w każdym ciasteczku. Włożyć w otworki kawałki cukierków.
Piec 5-7 minut, aż ciasteczka lekko się przyrumienią, a cukierki roztopią. Ostudzić na blasze.
Prześlij przepis ~Gosc | 19-12-09 | Czytano: 26016 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasteczka bożonarodzeniowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują