Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasteczka "Pieguski"

Składniki:

1 kostka miękkiego masła,
1 szklanka cukru,
1 jajko,
2,5 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka sody,
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
1 szklanka orzechów włoskich.

Ciasteczka "Pieguski" - sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
Czekoladę kroimy w kostkę, a orzechy dość grubo siekamy. Masło ucieramy z cukrem,
dodajemy jajko - mieszamy - a następnie dodajemy mąkę, sodę, sól i znowu dokładnie mieszamy (można zmiksować). Do masy wrzucamy orzechy i czekoladę.
W zależności od upodobań można oczywiście
skorzystać z innych dodatków - rodzynek, różnych rodzajów orzechów, bakalii, wiórków kokosowych.
Z powstałej masy robimy małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układamy je na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Pieczemy 15-20 minut.


Prześlij przepis

~Gosc | 05-07-10 | Czytano: 63395 razy | komentarzy [0]
Ciasteczka



Opinie i komentarze na temat Ciasteczka "Pieguski" kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasteczka "Pieguski" prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje