Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasteczka Ślimaczki
Czas 45 minut
Porcji 30
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
250 g mąki
125 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
1 jajko
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
białko jajka
łyżka cukru waniliowego
Ciasteczka Ślimaczki - sposób wykonania:
Bardzo smaczne i efektowne, idealne do kawy lub herbaty.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia po czym siekamy ją z masłem. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy wodę i kakao. Obie formujemy w kulę, wrzucamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
Następnie oba placki rozwałkowujemy na podobna wielkość, jasną część smarujemy białkiem za pomocą pędzelka, na jasną część kładziemy ciemny placek . Zwijamy roladę, chłodzimy ją kolejne 30 minut w lodówce (zawiniętą w folię). Następnie tniemy na około 1 cm plastry (wyjdzie nam ich około 30), układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pieczemy około 15 minut w 170 stopni C.
Prześlij przepis asieńka | 14-03-11 | Czytano: 14933 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasteczka Ślimaczki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują