Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto Bawole Oczy
Czas 85 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Jeden jasny biszkopt z przepisu
Przepis na puszysty biszkopt upieczony na prostokątnej blaszce
pół kg mąki
1 kostka margaryny
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
łyżka kakao
24 orzechy laskowe
24 wiśnie z kompotu bez pestek
dżem z czarnej porzeczki (kilka łyżek)
masa:
0,5 litra śmietany 30%
1 galaretka np. wiśniowa
gotowa polewa czekoladowa
Ciasto Bawole Oczy - sposób wykonania:
Nieco pracochłonne ale niezwykle smaczne i efektowne - ciasto bawole oczy. Pieczone jest w moim domu od wielu, wielu lat, ponieważ bardzo wszystkim smakuje.
Biszkopt pieczemy zgodnie z opisem, następnie studzimy. Biszkopt pieczemy w tej samej blaszce w której będziemy piec ciasto ponieważ musi mieć takie same wymiary.
Ciasto kruche: mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka , śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wałkujemy i przenosimy do blaszki, jako spód. Spód smarujemy dżemem porzeczkowym (cienką warstwą).
Do drugiej części dodajemy kakao, dzielimy na równe 24 części. Z każdej formujemy kulki do środka której wkładamy po 1 orzechu i jednej wisience. Kuleczki ładnie zlepiamy i układamy na cieście w rzędach 4x6 (foto). Wstawiamy do piekarnika pieczemy około 30 minut w 180 stopniach C. Po wyjęciu studzimy.
Galaretkę zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, mieszamy aż się rozpuści studzimy.
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy przestudzona galaretkę, chwilę mieszamy aż się rozprowadzi.
Uzyskaną masę wylewamy na ciasto, przykrywamy biszkoptem. Biszkopt polewamy polewą czekoladową. Ciasto musi się przegryźć a więc najlepsze jest na drugi dzień.
Foto końcowego efektu wkrótce, tymczasem ciasto w połowie robienia :-)
Prześlij przepis mewa80 | 22-04-11 | Czytano: 52592 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto Bawole Oczy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują