Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto Bounty

Czas 55 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:
6 jajek
3 budynie czekoladowe (bez cukru)
szklanka cukru (250ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kokosowa:
1 kostka masła
1 budyń waniliowy (bez cukru)
3 szklanki (o pojemności 250ml) mleka
pół szklanki cukru białego
25 dag wiórek kokosowych

Polewa czekoladowa:
2 czekolady np. gorzka i mleczna
5 łyżek słodkiej śmietanki 12%

PS. Jeśli masz budyń z cukrem to na każde opakowanie budyniu odejmij z podanych składników po 1 łyżce cukru.

Ciasto Bounty - sposób wykonania:

Bardzo smaczne ciasto, które w smaku przypomina słynny batonik.

Biszkopt: białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier chwilkę mieszamy następnie dodajemy żółtka, mieszamy, następnie dodajemy połączone ze sobą budynie (suche) i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką aż się połączą.
Jeśli masz budynie z cukrem, to ze szklanki cukru odejmij 3 łyżki cukru.

Masę wlewamy do prostokątnej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach C w termoobiegu.
2,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem i wiórkami, mieszając, gotujemy 25 minut. Natomiast w połowie szklanki mleka mieszamy budyń, wlewamy do gotującego się mleka - na moment wlewania mleko najlepiej zestawić z ognia, wlać i energicznie zamieszać dopiero z powrotem wstawić na mały ogień i chwilkę jeszcze gotować aż zabulgocze. Budyń przestudzić.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu wciąż ucierając, aż budyń się skończy. Masę wyłożyć na biszkopt.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady, dodać śmietankę by nie była po zastygnięciu zbyt twarda, polewę przestudzić, gdy zacznie gęstnieć posmarować nią ciasto.


Prześlij przepis

mewa80 | 20-02-12 | Czytano: 24409 razy | komentarzy [3]
Ciasto Bounty komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto Bounty kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

3 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto Bounty prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
ewa
2015-05-06 17:40

pyszne ciasto, super

Autor
Monika
2021-04-17 12:29

A czy te budynie mają być z cukrem czy bez?

Autor
mewa80
2021-04-17 21:56

Budynie oczywiście bez cukru. Moniko, jeśli masz budynie z cukrem, to odejmij 3 łyżki cukru z podanych w składnikach szklanki 250ml cukru

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje