Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto Bounty
Czas 55 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
6 jajek
3 budynie czekoladowe (bez cukru)
szklanka cukru (250ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
1 kostka masła
1 budyń waniliowy (bez cukru)
3 szklanki (o pojemności 250ml) mleka
pół szklanki cukru białego
25 dag wiórek kokosowych
Polewa czekoladowa:
2 czekolady np. gorzka i mleczna
5 łyżek słodkiej śmietanki 12%
PS. Jeśli masz budyń z cukrem to na każde opakowanie budyniu odejmij z podanych składników po 1 łyżce cukru.
Ciasto Bounty - sposób wykonania:
Bardzo smaczne ciasto, które w smaku przypomina słynny batonik.
Biszkopt: białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier chwilkę mieszamy następnie dodajemy żółtka, mieszamy, następnie dodajemy połączone ze sobą budynie (suche) i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką aż się połączą.
Jeśli masz budynie z cukrem, to ze szklanki cukru odejmij 3 łyżki cukru.
Masę wlewamy do prostokątnej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach C w termoobiegu.
2,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem i wiórkami, mieszając, gotujemy 25 minut. Natomiast w połowie szklanki mleka mieszamy budyń, wlewamy do gotującego się mleka - na moment wlewania mleko najlepiej zestawić z ognia, wlać i energicznie zamieszać dopiero z powrotem wstawić na mały ogień i chwilkę jeszcze gotować aż zabulgocze. Budyń przestudzić.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu wciąż ucierając, aż budyń się skończy. Masę wyłożyć na biszkopt.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady, dodać śmietankę by nie była po zastygnięciu zbyt twarda, polewę przestudzić, gdy zacznie gęstnieć posmarować nią ciasto.
Prześlij przepis mewa80 | 20-02-12 | Czytano: 25407 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto Bounty prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują