Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Ciasto Bożonarodzeniowe Choinka
Czas 75 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 10 zł
Składniki:
300 g mąki (około 2 szklanki)
kostka masła (200 g)
200 g cukru pudru
4 jajka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 opakowanie cukru waniliowego
100 ml mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Ciasto Bożonarodzeniowe Choinka - sposób wykonania:
Masło ucieramy dodając stopniowo cukier i żółtka (po jednym), czekoladę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do masy - ucieramy., następnie dodajemy cukier waniliowy oraz mleko.
Do masy przesiewamy mąkę, połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do płaskiej formy wysmarowanej tłuszczem.
Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
Kiedy ciasto ostygnie wycinamy z niego gwiazdki różnej wielkości (jeśli nie mamy metalowych najlepiej powycinać szablony z papieru/kartonu).
Gwiazdki układamy jedna na drugiej, smarując miodem dla umocnienia konstrukcji (spoiwem może być również polewa czekoladowa). Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Wykorzystując ten pomysł choinkę możemy zrobić z dowolnego ciasta np piernikowego lub murzynka.
Prześlij przepis asieńka | 07-12-10 | Czytano: 32469 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto Bożonarodzeniowe Choinka prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują