Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Ciasto Bożonarodzeniowe Choinka

Czas 75 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

300 g mąki (około 2 szklanki)
kostka masła (200 g)
200 g cukru pudru
4 jajka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 opakowanie cukru waniliowego
100 ml mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Ciasto Bożonarodzeniowe Choinka - sposób wykonania:

Masło ucieramy dodając stopniowo cukier i żółtka (po jednym), czekoladę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do masy - ucieramy., następnie dodajemy cukier waniliowy oraz mleko.
Do masy przesiewamy mąkę, połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do płaskiej formy wysmarowanej tłuszczem.
Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
Kiedy ciasto ostygnie wycinamy z niego gwiazdki różnej wielkości (jeśli nie mamy metalowych najlepiej powycinać szablony z papieru/kartonu).
Gwiazdki układamy jedna na drugiej, smarując miodem dla umocnienia konstrukcji (spoiwem może być również polewa czekoladowa). Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Wykorzystując ten pomysł choinkę możemy zrobić z dowolnego ciasta np piernikowego lub murzynka.


Prześlij przepis

asieńka | 07-12-10 | Czytano: 31045 razy | komentarzy [0]
Ciasto Bożonarodzeniowe Choinka komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto Bożonarodzeniowe Choinka kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto Bożonarodzeniowe Choinka prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje