Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Ciasto cytrynowe

Czas 35 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

kostka masła (200 g)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
1 i pół szklanki mąki orkiszowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

polewa cytrynowa
1/4 szklanki miodu
pół szklanki wody
sok z 2 cytryn

Ciasto cytrynowe - sposób wykonania:

Bardzo smaczne ciasto cytrynowe wg Ewy Wachowicz (przyznam, że robiłam ze zwykłej mąki pszennej i wyszło znakomite).
Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste. Jajka ubijamy, cytrynę myjemy dokładnie, po czym ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Do utartego masła dodajemy ubite jajka oraz skórkę z cytryny i łyżkę soku, następnie do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy też szczyptę soli. Mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą formy (do keksa). Pieczemy 45 minut w 180 stopniach C.
Polewa: wodę wlewamy do garnka, dodajemy miód i sok z dwóch cytryn (z jednej zostanie nam od ciasta), składniki polewy gotujemy na wolnym ogniu, mieszając, do czasu aż zgęstnieje.
Polewą (ciepłą) polewamy gotowe ciasto.
Polecam!



Prześlij przepis

asieńka | 14-04-11 | Czytano: 21452 razy | komentarzy [2]
Ciasto cytrynowe komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto cytrynowe kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

2 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto cytrynowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2012-04-18 13:42

ale jajka ubijamy do takiej zwyłej konsystencji czy az zrbi sie taka pianka ?? :))

Autor
ciasto cytrynowe
2012-04-18 14:48

ubijamy tak aby dobrze się rozmąciło żółtko z białkiem :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje