Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto czekoladowe z kuleczkami
Czas 45 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Masa serowa:
25 dag twarogu
1 jajko
50 g wiórek kokosowych
50 g cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
Masa czekoladowa:
4 jajka
60 g cukru
50 g czekolady gorzkiej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli
masło i bułka tarta do formy
do polania: polewa czekoladowa
Ciasto czekoladowe z kuleczkami - sposób wykonania:
Efektowne w wyglądzie i smaczne : ciasto czekoladowe z sernikowymi kuleczkami.
Twaróg mielimy dwukrotnie, dodajemy cukier, 2 łyżki budyniu, jajko i wiórki kokosowe, mieszamy na jednolitą masę. Z masy, za pomocą mokrych rąk, lepimy kulki jednakowej wielkości, które układamy na dnie tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Żółtka miksujemy z połową cukru aż zbieleją.Do żółtek dodajemy przestudzoną lecz płynną czekoladę i mieszamy.
Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli, dodajemy pozostały cukier, gdy będzie sztywna dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy obie mąki połączone z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masą zalewamy przygotowane kulki serowe. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach C. Po lekkim wystudzeniu zalewamy polewą czekoladową.
Wielkość tortownicy 20cm (średnica), jeżeli robimy w większej radzę część czekoladową zrobić z podwójnej porcji.
Prześlij przepis mewa80 | 23-02-12 | Czytano: 32525 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto czekoladowe z kuleczkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują