mam pytanie do tych drzozy dodaje sie cieple mleko czy zimne
do każdego ciasta drożdżowego najlepiej dodać mleko lekko ciepłe lecz nie gorące (temp. około 22 stopni). Pomimo, że w trakcie stanie wystygnie, jednak drożdże dobrze zdążą się namnożyć a to ważne bo decyduje o strukturze cista drożdżowego.
Jakiej wielkości formy użyć ? Prostokątnej blachy czy może klasycznej tortownicy ?
Należy uzyć prostokątnej blachy o stanardowych wymiarach ok. 23 x 33.
Czy ciasto drożdżowe na fotografii jest wykonane według przepisu ? Co znajduje się na górze ? Czyżby kakao i kruszonka ? Jak to zrobić ?
nie to nie kruszonka, są to jagody :) zdjęcie słabej jakości ponieważ robione telefonem :)
Tak czy siak wygląda znakomicie! :D
Dzisiaj zabieram się za to ciasto.
a polecam bo jest przepyszne i proste do wykonania :)
czy ciasto należy wstawić do lodowki?czy zostawić w kuchni, czy nie za ciepło?
ciasto normalnie zostawiamy w temperaturze pokojowej, czyli w kuchni. Żadna lodówka, drożdże nie lubią zimna :)
czy do upieczenia tego ciasta jest potrzebna duza forma?czy mogą byc np. 2 keksówki?
lepiej jedna forma a większa - wilekość około 30x20 cm :)
Ten placek drozdzowy jest super . Bardzo go polecam.Latwy we wykonaniu i smakuje pysznie:)
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i zawsze się udaje,tylko trzeba pilnować sięw dodawaniu składników po kolei.To ważne.
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w internecie wynika, że suche drożdże wsypujemy bezpośrednio do mąki i dolewamy mleka. Na opakowniu tych drożdzy musi być instrukcja obsługi. Np suche drożdże Dr.Oetkera mają instrukcję.
ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika?
Zawsze ciasta wkładamy do nagrzanego piekarnika.
18 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto drożdżowe bez wyrabiania prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują